Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse actie tegen EU-ingreep pensioenen

08-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioengroot_14.jpg
De Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard is zondag een actie begonnen tegen Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel. De politica van de fractie Verenigd Links vreest een verslechtering van de pensioenen. Medestanders kunnen op een website een petitie ondertekenen, die midden november aan de Europese Commissie wordt overhandigd.
De commissie wil minimale pensioeneisen formuleren voor de hele unie. Het huidige Nederlandse pensioen zit zeer waarschijnlijk boven deze eisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde, stelt ze. ,,Het is zonde om op te geven wat we tot nu toe in Nederland aan sociale voorzieningen hebben opgebouwd.''
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioen. Dat deed hij donderdag tijdens het eerste pensioendebat met de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, weer. De VVD-bewindsman zei ,,de inzichten te delen'' met de CDA'er. Volgens hem wordt deze visie ook al met argumenten in Brussel overgebracht door het kabinet.
Volgens Omtzigt moet Kamp binnen de EU ,,onomwonden'' aangeven dat Nederland in principe EU-regelgeving op het gebied van pensioenen afwijst. Het CDA-Kamerlid benadrukte dat ,,Nederlandse Kamerleden gaan over onze pensioenen en niet Griekse of Portugese parlementariërs''. In de Zuid-Europese landen is de oudedagsvoorziening in zijn ogen minder goed geregeld. ,,Pensioenen kunnen wij hier veel beter regelen. Dat kan ik, zelfs met Kamerleden, waarmee ik van mening verschil'', grapte hij vooral in de richting van collega's van linkse partijen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!