Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlands zwemwater van goede kwaliteit

10-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2498469.jpg
Alle Nederlandse kustwateren voldoen aan de verplichte hygiënenormen van de Europese Unie. Het zwemwater in de rivieren en meren voldoet voor 98,6 procent aan deze minimumnormen. Dit blijkt uit een rapport over de kwaliteit van het Europese zwemwater in het badseizoen over 2008, dat de Europese Commissie donderdag in Brussel presenteerde.
In de gehele Europese Unie voldeed 96 procent van het kustwater en 92 procent van het zwemwater in de rivieren en meren aan de minimumnormen. Eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu) zei verheugd te zijn dat de zwemwaterkwaliteit in het badseizoen in de hele EU beter wordt. Sinds 1990 is de kwaliteit namelijk overal sterk toegenomen.
De commissie brengt jaarlijks aan het begin van de zomer een rapport uit over de kwaliteit van het zwemwater, zodat vakantiegangers een weloverwogen keuze voor een bepaald strand kunnen maken.
In Nederland hebben zes wateren de verplichte Europese norm niet gehaald: Het Koetshuis in Groningen, De Welle in Friesland, De Kuil en Het Baksche Ven in Noord-Brabant, De Rietplas in Utrecht en Dorregeest in Noord-Holland.
In 2006 heeft de commissie nieuwe richtlijnen ingesteld. Alle 27 EU-landen hebben tot 2015 de tijd om aan deze strengere voorwaarden te voldoen. Volgens de nieuwe regels moeten de individuele landen ook meer informatie verstrekken aan het publiek over de hygiëne van het zwemwater.
In de gehele EU voldeed 88.6 procent van het kustwater en 73.4 procent van het zwemwater in rivieren en meren in 2008 aan deze strengere adviesnormen. In Nederland lagen die percentages op respectievelijk 88.4 en 71.2 procent. ,,We moeten ons blijven inspannen om de kwaliteit van het zwemwater constant te verbeteren'', concludeerde Dimas.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!