Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders zamelen elektrisch afval nog steeds niet apart in

01-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2492 keer bekeken
  •  
Elektrische apparaten 1280

Nederlanders blijven onverminderd elektrisch afval in de reguliere vuilnisbakken gooien, terwijl het apart ingezameld zou moeten worden, zo meldt Stichting OPEN. Dit zorgt voor een verlies van waardevolle grondstoffen en het risico dat gevaarlijke stoffen in het milieu terechtkomen. De stichting, die namens producenten verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten, dringt aan op verbeteringen.

Steven van Eijck, voorzitter van de stichting, benadrukt "dat er meer gedaan moet worden om concrete verbeteringen te realiseren". Zo zouden de openingstijden van milieustraten volgens de stichting beter moeten worden afgestemd op de behoeften van burgers. Gemeenten moeten deze informatie vervolgens helder en duidelijk communiceren naar de inwoners, zodat zij weten waar en wanneer ze hun e-waste kunnen inleveren. "We dringen hier al langere tijd op aan, maar tot nu toe met onvoldoende resultaat", aldus Van Eijck.

Nauwelijks meer e-waste ingezameld

In 2023 steeg het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon met slechts 100 gram ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 5,6 kilo.

De drie best presterende gemeenten verzamelden gemiddeld 11,5 kilo elektronische apparaten en ander e-waste per inwoner, waaronder lampen, vapes, elektrisch speelgoed en andere elektrisch afval. Daarentegen haalden de drie gemeenten onderaan de lijst van Stichting OPEN slechts 1,46 kg elektrisch afval per inwoner op. ANP

Hoe zit het ook alweer?

Waar laat je afgedankte elektrische apparaten en ander e-waste? Lees de uitleg bij Milieu Centraal.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!