Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederlanders winden wat af

24 aug 2009
  •  
leestijd 2 minuten
4757361.jpg
Nederlanders winden heel wat af. Een op de vier Nederlanders heeft last van winderigheid. Scheten zorgen bovendien voor lichamelijke klachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO.
Vooral mensen die hun scheet inhouden, hebben klachten (88 procent). Een wind zorgt bovendien voor veel schaamte. Bijna 70 procent geneert zich voor het laten van een windje. Vrouwen schamen zich het meest. Ruim een kwart van alle ondervraagden zegt meer dan twintig scheten per dag te laten.
,,Het is normaal om tien tot twintig windjes per dag te laten'', aldus een woordvoerster van de website www.hetluchtop.nl. ,,Maar als je echt dagelijks hinder ondervindt, ga dan hulp zoeken.'' En dat gebeurt nauwelijks, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagden heeft 76 procent nog nooit met een huisarts gepraat over de scheetklachen. En 58 procent is dat ook niet van plan. ,,Sommige mensen laten dagelijks wel vijftig windjes en durven daardoor bijvoorbeeld niet naar een vergadering. Terwijl de oplossing zo simpel is.''
Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn scheetklachten te verminderen door rustig en regelmatig te eten en goed te kauwen. Bovendien is het onverstandig om veel te kletsen tijdens het eten. ,,Dan neem je happen lucht'', aldus een woordvoerster van de stichting. Roken, stress, drinken door een rietje, kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit zorgt ook voor luchthappen waardoor gasvorming in de darmen ontstaat.
Ook voedsel zorgt voor veel winderigheid. Wie graag peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten neemt, heeft de meeste kans op scheten. Een scheet ruikt door een hoeveelheid 'stinkende gassen' in de darmen, die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Een combinatie van darmflora en voedselresten zorgt er onder meer voor dat het gas stinkt.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar