NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Steeds meer Nederlanders voelen zich veiliger in het verkeer

20 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
verkeer file donker (1127x634)
Veel Nederlanders voelen zich veilig in het verkeer. Bijna acht op de tien mensen geven dat aan in een verkeersonderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het verkeersveiligheidsgevoel wordt steeds meer: in 2016 gaat het om 73 procent, in 2018 en 2019 zei 75 procent zich veilig te voelen en nu gaat het om 78 procent.
Volgens de VVN is het een positieve ontwikkeling, maar maakt er wel een kanttekening bij. Volgens de maatschappelijke organisatie bestempelt slechts de helft van alle ouders met jonge kinderen het verkeer voor hun kind als 'veilig'. Mensen die zich niet veilig voelen in het verkeer, geven als redenen aan; fietsers zonder licht, telefoongebruik in het verkeer en bumperkleven. Veilig Verkeer Nederland noemt het opvallend dat de helft van alle weggebruikers weleens bewust een andere route neemt, puur vanwege veiligheidsredenen.

Hard rijden

Volgens de helft van de ondervraagden (49 procent) wordt er in hun buurt te hard gereden. Een kwart geeft aan weleens een poging te hebben gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten. Bewust langzaam rijden in woonwijken is volgens 89 procent van de respondenten een manier om je respect te tonen aan de woonwijk en de bewoners.

Onveilig

Veel mensen kennen één of meerdere locaties die allesbehalve verkeersveilig zijn. Een platform waar al locaties gemeld kunnen worden die niet veilig zijn en waar oplossingen worden aangedragen, is volgens 68 procent een goede manier om het verkeer veiliger te maken, zo stelt VVN. Veilig Verkeer Nederland heeft zo'n punt: het VVN Participatiepunt. Aan het, zoals VVN het noemt, grote verkeersonderzoek deden ruim 2100 mensen mee. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!