Kassa

'Nederlanders verwachten langdurig geraakt te worden door de coronacrisis'

18-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen nederland 930
Nederlanders verwachten over het algemeen langdurig geraakt te worden door de coronacrisis, concluderen economen bij De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 5000 mensen. Meer dan de helft van de respondenten verwacht dat de crisis van zes maanden tot twee jaar zal duren. 
Mensen maken zich vooral zorgen over hun werk, inkomen en de waarde van hun bezittingen. Zo houdt circa een op de zes werknemers er rekening mee dat hij of zij in de komende twaalf maanden zijn of haar baan zal verliezen. Daarnaast gaat ruim 40 procent van de zelfstandigen er vanuit zonder opdrachten te komen te zitten. Meer dan de helft van de respondenten van 65 jaar en ouder gaat ervan uit dat het pensioen wordt gekort. De helft van de ondervraagden houdt in de komende maanden rekening met een forse daling van de waarde van bezittingen zoals woningen en andere beleggingen. En een op de acht Nederlanders verwacht in de komende twaalf maanden moeite te hebben om hun schulden te betalen.

Gevolg: minder besteden

Als gevolg van deze zorgen wil een meerderheid minder gaan besteden. Wanneer de ondervraagden bijvoorbeeld 1000 euro financiële steun zouden ontvangen, wordt dat voornamelijk gebruikt voor het aanleggen van financiële buffers of het beperken van betalingsachterstanden en terugbetalen van schulden. Slechts in beperkte mate geven mensen dat uit aan extra consumptie dat niet onder basisbehoeften valt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!