Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders schroeven het gasverbruik massaal terug

13-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4570 keer bekeken
  •  
thermostaat_20221014

Huishoudens hebben vorig jaar flink bespaard op het gasverbruik. Dat lag een kwart lager dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee daalde het Nederlandse gasverbruik tot het laagste niveau in vijftig jaar. Niet alleen de mensen thuis maar ook de grote industriële bedrijven deden zuiniger aan.

Vanwege de hoge prijs verbruikten de huishoudens bewust minder gas. Maar ook het warmere weer zorgde voor een daling van 10 procent van het gasverbruik.

Laagste niveau gasverbruik sinds 1972

Het totale Nederlandse gasverbruik kwam afgelopen jaar uit op 31 miljard kubieke meter, het laagste niveau sinds 1972. Het CBS had vorig jaar al gemeld dat in het eerste halfjaar van 2022 ook al een kwart minder gas werd verbruikt. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin vorig jaar steeg de prijs snel.

Om Rusland te vervangen als belangrijke bron van gas, stortte Nederland zich op vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De invoer hiervan verdubbelde tot ruim 9 miljard kuub, mede door de opening van een lng-terminal voor de kust van de Eemshaven. Afgelopen jaar was een derde van de invoer vloeibaar. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!