Kassa

'Nederlanders raken onderverzekerd voor overlijdensrisico en pensioen'

28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2673 keer bekeken
  •  
geld verzekering verzekeren berekenen besparen rekenmachine 1127
Nederlanders zijn voor een aantal risico's steeds vaker onderverzekerd, stelt accountants- en advieskantoor KPMG vast. Een voorbeeld daarvan is de overlijdensrisicoverzekering die bij het afsluiten van een hypotheek vroeger verplicht was.
"We zien dat de overlijdensrisicoverzekeringen nu steeds minder worden afgenomen, om een paar tientjes in de maand te besparen", zegt Egbert Kromme, verzekeringsadviseur bij KPMG. De financiële gevolgen kunnen groot zijn. Het kan gebeuren dat iemand niet in zijn of haar eigen huis kan blijven wonen wanneer de partner overlijdt, omdat de maandlasten dan te hoog zijn.

'Langlevenrisico' bij pensioensparen

Op gebied van het pensioen is volgens KPMG ook sprake van onderverzekering. Mensen die sparen om hun pensioen aan te vullen moeten rekening houden met het 'langlevenrisico'. Een lijfrente keert uit tot het overlijden, maar bij banksparen wordt afgesproken in hoeveel jaar tijd het spaartegoed wordt uitbetaald. "Het grote nadeel daarvan is dat het pensioen op een bepaald moment stopt terwijl iemand vanaf dat moment misschien nog jaren blijft doorleven", zegt Kromme.
Hij verwacht dat vanaf 2028 de eerste gepensioneerden erachter komen dat hun inkomen ineens fors daalt. "Die mensen moeten dan opeens zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen. De maatschappij draait dan op voor de kosten", aldus de verzekeringsdeskundige. Hij wijst erop dat bankspaarproducten geen verzekeringselement hebben.

Beleggingsverzekeringen

KPMG verwacht dat de lage rente de komende jaren aanhoudt, waardoor sparen niet of nauwelijks rendeert. "Maar de maatschappij heeft wel behoefte aan de mogelijkheid om buffers en kapitaal op te bouwen en om daarop ook een redelijk rendement te behalen en het risico op verlies te beperken", aldus Kromme. Toch worden beleggingsverzekeringen sinds de woekerpolisaffaire in 2006 aan het licht kwam bijna niet meer aangeboden. Daarbij bleek dat bij die verzekeringen destijds veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. "De huidige beleggingsverzekeringen zijn wat dat betreft veel beter, maar deze worden nauwelijks meer aangeboden." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

jape_1
jape_129 jan. 2021 - 16:44

'Langlevenrisico' bij penisoensparen Op gebied van het pensioen is volgens KPMG ook sprake van onderverzekering. Mensen die sparen om hun pensioen aan te vullen moeten rekening houden met het 'langlevenrisico'. Een lijfrente keert uit tot het overlijden, maar bij banksparen wordt afgesproken in hoeveel

jape_1
jape_129 jan. 2021 - 16:42

Penisoensparen???

j@ck
j@ck29 jan. 2021 - 12:06

Overlijdensverzekering hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Alleen de grote maatschappijen rekenen veel te veel voor een begrafenis. Ze maken (mis) gebruik van de situatie door overal de hoofdprijs voor te vragen. Zorg dat je zelf voor die tijd je wensen op papier hebt staan en weet waarop je kan bezuinigen. Als je niets regelt ben je veel kwijt als je je even inleest weet je wat het kost op een normale manier. Anders smeren ze je allerlei dure zaken aan.

1 Reactie
dear
dear29 jan. 2021 - 12:53

Een uitvaartverzekering is duidelijk iets anders dan overlijdensrisico j@ck.

berre011
berre01129 jan. 2021 - 11:50

Is KPMG niet die club die elke keer weer in opspraak komt door dubbele rollen? Wat gaan ze hier nu wee aan verdienen. Ik vertrouw niets wat uit die koker komt. Dit is van oktober 2020:” Accountant KPMG is niet alleen de ontdekker van het boekhoudschandaal bij het Duitse Wirecard. Het bedrijf controleerde ook de boeken van een verdacht fonds dat mogelijk is gebruikt om geld achterover te drukken.”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!