Kassa

Nederlanders omarmen streamingdiensten voor muziek

24-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muziek 930x520
De Nederlandse omarmt het luisteren van muziek via internet. Het aandeel streaming (zoals Spotify, Deezer of Apple Music) steeg van 54,7 in 2016 naar 63,8 procent (108,6 miljoen euro) vorig jaar. Nederland staat qua omzet op de elfde plaats in de wereld en blijft daarmee een belangrijke markt op het gebied van muziekconsumptie.
De NVPI (branchevereniging van de muziekindustrie) verwacht dat het aandeel streaming verder zal toenemen. De omzet van de sector steeg met 10,1 procent naar 170,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van NVPI over 2017.

Nationaal en internationaal populair

Veel albums en songs van zowel nationale als internationale artiesten droegen volgens NVPI bij aan het positieve resultaat. De hitlijsten werden in 2017 gedomineerd door Ed Sheeran, Luis Fonsi, Kygo & Selena Gomez, The Chainsmokers & Coldplay, Drake, Adele, U2, Kendrick Lamar en - van eigen bodem - Lil’ Kleine, Boef, Ronnie Flex, Kensington, Marco Borsato en Kinderen voor Kinderen.

Vinyl in de lift

De verkoop van fysieke producten nam af van 39,6 procent naar 32,1 procent van het totaal. De omzet uit vinyl steeg daarbij opvallend met bijna een kwart en was goed voor 30,6 procent van de totale omzet uit fysiek product, waar bijvoorbeeld ook cd's onder vallen.
Dinsdag maakte de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, IFPI, ook de cijfers bekend. Wereldwijd steeg de omzet steeg met 8,1 procent. Nederland staat wat omzet betreft op de elfde plaats. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilco_vV
Wilco_vV24 apr. 2018 - 18:07

Nou geweldig weer. We doen blijkbaar nog een beetje aan cultuur-consumptie... dan wel uitgedrukt in procenten en opbrengsten. Maar hoe wordt er nu eigenlijk geluisterd naar muziek, alleen nog via de smartphone of ook een streaming HiFi-apparaat met echte luidsprekers?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!