Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders nog onbekend met led-lamp

24-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4663962.jpg
Nederlanders lijken nog erg onbekend met de voordelen van led-verlichting. De overgrote meerderheid van de ondervraagden in een onderzoek van Intomart weet niet eens dat de led-lamp zuiniger is dan de gloeilamp.
Het onderzoek onder vijfhonderd mensen is onderdeel van de campagne van de Nationale Postcode Loterij en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Met de actie willen ze Nederland vertrouwd maken met de nieuwe generatie duurzame verlichting. Het rapport werd maandag aangeboden aan milieuminister Jacqueline Cramer, bij de aftrap van de campagne 'Wat LED je?'. De ouderwetse gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september geleidelijk uit de winkels.
De steekproef maakt duidelijk dat driekwart van de mensen niet weet dat de led-lamp tot 90 procent zuiniger is dan de gloeilamp. 93 procent van de ondervraagden weet niet dat de nieuwste led-lamp meer dan 20 jaar meegaat. Om de lamp aantrekkelijker te maken voor de consument, vinden de Postcode Loterij en het WNF dat de regering voor de led-verlichting het btw-tarief moet verlagen van 19 naar 6 procent. Frankrijk heeft dat al gedaan. Cramer, die zei dat zij er in Europees verband voorlopig vergeefs voor heeft gepleit, deed geen toezeggingen.
Stichting LightRec en de Nederlandse Licht Associatie (NLA) constateerden eerder al dat onvoldoende kennis verwarring veroorzaakt. Dat staat het einde van de gloeilamp in de weg, stellen ze. ,,De led-lamp zorgt voor minder afval want hij gaat even lang mee als vijftig gloeilampen of drie spaarlampen en de led-lamp bevat in tegenstelling tot de spaarlamp geen giftige stoffen'', aldus de Nationale Postcode Loterij en WNF.
Alle deelnemers aan de loterij kunnen bij Albert Heijn vanaf half oktober een gratis led-lamp halen. ,,Wanneer iedereen de cadeaulamp gebruikt, levert dat gedurende de levensduur van de lamp al een jaarlijkse besparing op van 75 miljoen kilo CO2 door het lagere energiegebruik, uitgaande van vier branduren per dag. Die besparing is te vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van het elektriciteitsverbruik van bijna 35.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens'', berekenden het WNF en de Postcode Loterij.
De actie, de grootste ooit van de loterijorganisatie, kost volgens directeur Boudewijn Poelmann ,,een ontzettende smak geld''. Ook al is de lamp, die in de winkel 25,95 euro kost, onder de kostprijs aangeboden aan de loterijorganisatie voor 13 à 14 euro door de Nederlandse fabrikant Lemnis Lighting.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!