Kassa

Nederlanders minder vaak slachtoffer criminaliteit

  •  
31-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2821654.jpg
Nederlanders zijn de afgelopen jaren minder geconfronteerd met criminaliteit. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van nieuwe cijfers.
Eind vorig jaar gaf een op de vier mensen aan dat jaar slachtoffer van criminaliteit te zijn geweest. In 2005 waren dat er nog een op de drie. De trend dat mensen zich steeds veiliger voelen, zet desondanks niet door, aldus het CBS.
Mensen werden in de periode 2005-2008 vooral minder slachtoffer van vermogensdelicten zoals inbraak, fietsdiefstal en diefstal uit auto's. Dat percentage daalde van 18 naar 13.
Burgers krijgen voornamelijk in hun eigen woonomgeving met crimineel gedrag te maken. Drie van de vijf delicten gebeuren in hun eigen buurt. Het gaat vooral om vandalisme en om diefstal van en uit auto's. Inwoners van de politieregio's van de vier grote steden worden meer dan gemiddeld slachtoffer van criminaliteit in hun eigen buurt.
De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zijn tevreden met het algemene beeld dat uit de veiligheidsmonitor naar voren komt. Ze wijzen erop dat het aantal gewelds- en vermogensdelicten verder is afgenomen en de verloedering in de steden licht is verminderd. Maar dat neemt volgens de bewindslieden niet weg dat op enkele ,,weerbarstige onderdelen'' extra inzet nodig is om de veiligheid verder te verbeteren en problemen in de buurt aan te pakken, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer.
Dan gaat het vooral om overlast en verloedering. Op die punten blijven de resultaten nog ver achter bij de doelstellingen die het kabinet zich had gesteld. Op twee andere onderdelen, de aanpak van vermogensdelicten en fietsendiefstal (100.000 minder gestolen fietsen), zijn de doelen al wel gehaald. Dat is twee jaar eerder dan gepland.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!