Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders lopen 1,5 miljard euro aan spaarrente mis

05-08-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
600x275_euroduitsland_01.jpg
Nederlanders sparen meer dan ooit, zo berichtte De Nederlandse Bank op 25 juli 2014. In totaal hebben Nederlanders een recordbedrag van zo'n 335 miljard euro op spaarrekeningen staan. Toch laten zij jaarlijks gezamenlijk ongeveer anderhalf miljard euro aan spaarrente liggen, zo blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek van LeasePlan Bank onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar.
Slapen op betaalrekening
De reden dat er zoveel geld misgelopen wordt, is dat het spaargeld vaak blijft 'slapen' op betaalrekeningen waarop geen rente wordt verkregen. Of op een spaarrekening staat met een relatief lage rente. Een ijverig spaarvolk als Nederland, waar negen op de tien mensen tussen de 25 en 65 spaart, kan hier flinke winst behalen. Gemiddeld wel 200 tot 300 euro per huishouden.
Geen idee van de spaarrente
Een groot deel van de sparende Nederlanders uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek haalt niet vaak geld van zijn spaarrekening. 17 procent geeft aan dit nooit te doen en 65 procent minder dan één keer per maand. Ondanks dat geld vaak lang op een rekening vaststaat, heeft twee derde (61%) van de Nederlandse spaarders geen idee hoe hoog het rentepercentage van zijn of haar spaarrekening precies is. Ruim de helft (52%) noemt zichzelf dan ook een 'slapende spaarder'. Dat is een spaarder die niet echt bezig is met de hoogte van de rente en zelden of nooit switcht van spaarbank. Als er al overgestapt wordt, dan is een (tijdelijk) hogere rente de belangrijkste reden. Het renteverschil moet dan groter zijn dan 0,5 procent.
Waarom wel bezuinigen en niet van een hogere spaarrente profiteren?
Weinig Nederlanders lijken zich bewust te zijn van het feit dat zij extra inkomsten kunnen halen uit de manier waarop zij sparen. 92 procent van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te hebben bezuinigd op de uitgaven. Toch is maar 4 procent actief op zoek naar de hoogste spaarrente. Meer dan driekwart laat het geld bij een bank staan waar de rente relatief laag is. Al deze mensen lopen rente mis.
Mannen sparen meer dan vrouwen
Mannen lijken ambitieuzere spaarders te zijn dan vrouwen. Zij bezitten meerdere spaarrekeningen, 12 procent heeft er zelfs meer dan drie. Dit geldt voor maar 7 procent van de vrouwen. Ook hebben mannen een hoger spaartegoed. Een kwart (24%) van de mannen uit het onderzoek geeft aan vijftienduizend euro of meer op zijn spaarrekening te hebben staan, terwijl dat slechts bij 12 procent van de vrouwen het geval is. Reizen is het meest populaire spaardoel (59%), gevolgd door woninginrichting (43%) en lekker eten en uitgaan (40%). Vrouwen met een spaardoel sparen vaker voor een appeltje voor de dorst dan mannen (65% versus 54%). De klassieke rolverdeling komt ook in de spaardoelen naar voren: vrouwen sparen vaker voor woninginrichting dan mannen (50% versus 35%) en bij de mannen spaart één op de drie voor een auto (30% versus 18%).
Onderzoek
Het Grote Nederlandse Spaaronderzoek is in juni 2014 uitgevoerd door Goos Marketing Research in opdracht van LeasePlan Bank. In het onderzoek zijn 1.004 Nederlandse mannen en vrouwen in de leeftijd van 25-65 jaar ondervraagd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!