Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders krijgen steeds minder kinderen

18-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kind_jong_08.jpg
Nederlanders krijgen steeds minder kinderen. Het jaar 2015 kan zelfs het naoorlogse laagterecord van 1983 breken. Toen werden net iets meer dan 170.000 kinderen geboren. Het geboortecijfer daalt al jaren flink, sinds het hoogtepunt van 207.000 baby's in 2000.
Record in zicht
In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 128.000 kinderen geboren, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Dat zijn er ongeveer 4000 minder dan in de eerste negen maanden van 2014. In de laatste maanden van 2012, 2013 en 2014 werden telkens ongeveer 42.000 kinderen geboren. Als oktober, november en december nu ook zo verlopen, komt het record in zicht.
'Arbeidsmarkt verandert'
De daling heeft mogelijk te maken met de nieuwe economie, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Mensen krijgen meer flexibele banen. Je weet niet altijd of je over een paar maanden nog een baan en een inkomen hebt. Dat speelt vooral bij lager opgeleiden. Met name twintigers kunnen dan denken: dit is niet het moment om aan een gezin te beginnen.''
Samenleving
Bovendien verandert de samenleving. Latten: ,,Kinderen krijgen is een keuze geworden. Stellen bepalen of ze wel of geen kinderen willen, hoeveel en wanneer het moment gunstig is. Vroeger kreeg je kinderen, tenzij je het bewust voorkwam. Nu is de regel dat je geen kinderen krijgt, tenzij je het toelaat.'' Ook onder allochtonen verandert er iets. ,,De tweede generatie gaat nu gezinnen vormen. Je ziet dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders later kinderen krijgen dan hun ouders.''
Gemiddelde leefijd
Vrouwen zijn tegenwoordig ouder wanneer ze kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd van de moeders is 31,2 jaar in 2015. Dat was vorig jaar 31,1. Vooral vrouwen van 25 tot 30 kregen minder kinderen. Maar ook onder tieners, 20- tot 25-jarigen en 30- tot 35-jarigen daalde het aantal geboorten. Alleen bij 35-plussers steeg het aantal kinderen een heel klein beetje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!