Kassa

Nederlanders hebben eerder chronische ziekte

  •  
11-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4038045.jpg
In vergelijking met 25 jaar geleden krijgen Nederlanders eerder te horen dat ze aan een chronische ziekte lijden. Bij mannen daalde de leeftijd waarop zo'n ziekte werd vastgesteld, van ruim boven de 50 tot 48 jaar in 2007, bij vrouwen was de daling sterker: van rond 55 tot 42 jaar.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Tot de chronische ziekten rekent het bureau onder meer diabetes, hoge bloeddruk, kanker en reuma. Volgens een woordvoerster van het CBS kan een betere diagnostiek de reden voor de daling zijn. Ook zijn Nederlanders mogelijk alerter, als zij bij zichzelf symptomen van een kwaal waarnemen.
Krijgen Nederlanders eerder met een chronische ziekte te maken, de tijd waarin ze zonder lichamelijke beperkingen leven, is sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw langer geworden. Bij mannen beginnen die beperkingen nu op bijna 71-jarige leeftijd. Dat was een kwart eeuw geleden 66 jaar. Vrouwen kregen in 2007 gemiddeld op hun 70e te maken met lichamelijke beperkingen. Die leeftijd lag in 1983 op ongeveer 63 jaar.
Onder lichamelijke beperkingen verstaat het CBS onder meer het onvermogen om zelfs met een gehoorapparaat een gesprek van drie of meer mensen te volgen, een gebrekkig gezichtsvermogen en de onmogelijkheid om een voorwerp van 5 kilo 10 meter te dragen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!