Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders gooien elektronisch afval nog te vaak in de kliko

  •  
04-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2846 keer bekeken
  •  
elektronisch afval spaarlampen 930 520

Te veel Nederlanders zijn zich er nog niet van bewust dat elektronisch afval moet worden ingezameld en niet bij het huisvuil hoort, dat meldt Stichting OPEN. "Het gevolg is dat waardevolle grondstoffen uit deze apparaten verloren gaan en gevaarlijke stoffen in het milieu terechtkomen", waarschuwt de stichting. 

Grote verschillen tussen gemeenten

De stichting heeft gekeken naar hoe de inzameling van het elektronisch afval per gemeente is geregeld. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten en hoeveel van dit afval ze inzamelen per inwoner. Zo zamelden sommige gemeenten per inwoner gemiddeld wel 6,7 kilo aan elektronisch afval in, terwijl de vijf gemeenten die het minst inzamelden gemiddeld slechts 0,7 kilo per inwoner ophaalden. De stichting is in gesprek met gemeenten en het Rijk om de gescheiden inzameling te verbeteren.

"We willen met deze allereerste ranglijst inzicht krijgen in de huidige stand van zaken en ontdekken wat nog te verbeteren valt om te voorkomen dat afgedankte elektrische apparaten bij het huisvuil in de kliko terechtkomen. Nu gebeurt dat nog teveel”, aldus de stichting tegen de Telegraaf.

Gemeenten moeten het makkelijker maken

Stichting OPEN pleit er vooral voor dat gemeenten hun inwoners nog beter kunnen informeren over het gescheiden inzamelen van elektrisch afval. Om het makkelijker te maken dit afval in te leveren, moeten ook milieustraten langer openblijven. Tot slot moet het personeel van de milieustraat goed getraind worden, zodat zij het afval efficiënt kunnen scheiden.

Bron: de Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.