Nederlanders 'googelen' veel op crisis en tv
12-12-2012
• leestijd 2 minuten
Het zoekgedrag van Nederlanders op internet wordt beïnvloed door de economische malaise. Afgelopen jaar werd opmerkelijk veel gegoogeld op zoektermen als restschuld, scheefwonen en nivelleren. Ook is te zien dat veel mensen hun huis maar niet kwijt raken, want er werd ten opzichte van 2011 zeer veel gezocht op 'huis verhuren'.
'Tijdsgeestlijsten'
Dat blijkt uit de jaarlijkse 'tijdgeestlijsten' van zoekmachine Google, die woensdag zijn gepubliceerd. Daarin zijn ook de verkiezingen van dit jaar prominent aanwezig. De snelst stijgende term van alle zoekopdrachten in het Nederlands ten opzichte van 2011 is 'stemwijzer', stelt Google. Van de politieke partijen is de SP de meest gezochte politieke partij, gevolgd door PvdA en VVD. Geert Wilders is ondanks het zetelverlies, net als vorig jaar, de meest gezochte politicus in Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-partijleider Diederik Samsom volgen direct na hem.
Informatie over televisie
Nederlandse internetgebruikers zoeken daarnaast volop naar informatie over televisie: Voetbal International is het meest gezochte tv-programma, Sandra van Nieuwland de meest gezochte kandidaat van The Voice of Holland en boerin Henrieke de meest gezochte deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw. Wesley Sneijder was dit jaar de meest gezochte voetballer en Epke Zonderland de meest gezochte Olympische sporter.
Verschillen per regio
Het zoekgedrag van Nederlanders verschilt wel per regio, blijkt uit de lijsten van Google. Zo werd in de provincie Friesland het meest gezocht naar 'kinderopvang' en in studentenstad Groningen werd 'langstudeerboete' het vaakst in het zoekbalkje getypt. Van alle Nederlanders zoeken de inwoners van Flevoland het meest naar 'huis kopen' en 'vacature'. De meeste mensen die naar 'zorgpremie' zoeken, wonen in Drenthe.
Trends
Google keek voor het onderzoek vooral naar de nieuwste trends in het onlinezoekgedrag. Gemeten in absolute aantallen werd dit jaar, net als vorig jaar, het meest gezocht op Facebook. Volgens een woordvoerder komt dat doordat veel mensen de website van Google als startpagina gebruiken, en vervolgens via de zoekmachine naar de populaire socialenetwerksite surfen.
ANP