Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mobiel steeds vaker gebruikt tijdens het autorijden en fietsen

05-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
whatsapp smartphone bellen telefoon 1127

Nederlanders geven steeds vaker aan hun telefoon te gebruiken in het verkeer. Uit een onderzoek, in opdracht van verzekeraar Interpolis, blijkt dat 71,5 procent van de Nederlanders weleens zijn telefoon gebruikt tijdens het autorijden of fietsen.

Vijf jaar geleden lag dit percentage nog op 66 procent. Ook is het aantal personen dat aangeeft weleens een foto te maken, iets op te zoeken of een spelletje te spelen op de telefoon is gestegen. 

Jongeren gebruiken mobiel 'uit gewoonte'

Volgens de verzekeraar moet het 'niet normaal gaan worden' om een smartphone te gebruiken in het verkeer en roept daarom op tot actie. Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar gebruikt bijvoorbeeld 85 procent de mobiele telefoon in het verkeer. Vaak wordt dat gedaan uit gewoonte. 

Sociale norm moet veranderen

"Het is automatisch gedrag geworden”, zegt Interpolis-gedragswetenschapper Patty Jansen. Ze waarschuwt dat de sociale norm voor jongeren heel belangrijk is voor het eigen gedrag.

"Als jongeren denken dat hun sociale omgeving positief staat tegenover mobiel gebruik in het verkeer en als jongeren denken dat anderen de mobiele telefoon vaak gebruiken in het verkeer, doen zij dit zelf ook vaker." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!