Nederlanders geven steeds vaker aan hun telefoon te gebruiken in het verkeer. Uit een onderzoek, in opdracht van verzekeraar Interpolis, blijkt dat 71,5 procent van de Nederlanders weleens zijn telefoon gebruikt tijdens het autorijden of fietsen.
Vijf jaar geleden lag dit percentage nog op 66 procent. Ook is het aantal personen dat aangeeft weleens een foto te maken, iets op te zoeken of een spelletje te spelen op de telefoon is gestegen.
Volgens de verzekeraar moet het 'niet normaal gaan worden' om een smartphone te gebruiken in het verkeer en roept daarom op tot actie. Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar gebruikt bijvoorbeeld 85 procent de mobiele telefoon in het verkeer. Vaak wordt dat gedaan uit gewoonte.
"Het is automatisch gedrag geworden”, zegt Interpolis-gedragswetenschapper Patty Jansen. Ze waarschuwt dat de sociale norm voor jongeren heel belangrijk is voor het eigen gedrag.
"Als jongeren denken dat hun sociale omgeving positief staat tegenover mobiel gebruik in het verkeer en als jongeren denken dat anderen de mobiele telefoon vaak gebruiken in het verkeer, doen zij dit zelf ook vaker." ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het Openbaar Ministerie heeft becijferd dat er jaarlijks 600 slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden) vallen en dat bij 20 tot 30 procent van de ongelukken afleiding een rol speelt. Het is toch ongelofelijk dat er zoveel mensen zijn die zo eigenwijs zijn om te denken dat hun dat niet zal overkomen als ze bellen/appen achter het stuur. Wat een trieste gevolgen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!