Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders gebruiken minst vaak cash

24-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eurobiljetten geld briefjes 930
Nederlanders maken het minst gebruik van contant geld van alle inwoners van de eurolanden. Gebruik van betaalpassen, vooral om te pinnen of contactloos te betalen, is hier een stuk populairder dan in de meeste andere landen, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Minder dan gemiddelde eurolanden

Cash wordt in Nederland in 45 procent van de transacties gebruikt. Dat is een stuk minder dan het gemiddelde in de eurolanden van 79 procent. Met name in de zuidelijke eurolanden wordt nog relatief veel met muntjes en bankbiljetten betaald, maar ook Duitsland en Oostenrijk houden nog erg van contant geld.

Nederland pint op één na het meest

Nederland is na Estland pinkoning van de eurozone. Estland is voorloper in Europa op het gebied van gedigitaliseerde diensten. In Nederland wordt ook relatief veel contactloos betaald.

Nog steeds veel contant geld

De ECB concludeert dat de verschillen per land groot zijn, maar dat over het algemeen nog veel gebruik wordt gemaakt van contant geld. Dit gaat volgens de onderzoekers in tegen de heersende opvatting dat cash in hoog tempo verdwijnt als betaalmethode. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!