Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

‘Nederlanders gaan te nonchalant met wachtwoorden om’

12 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
wachtwoord inloggen 930x520
Nederlanders maken zich nog altijd te weinig zorgen over de gevaren van cybercriminaliteit. Zo maken te veel Nederlanders gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken en schrijft een op de drie Nederlanders nog steeds zijn of haar wachtwoorden op een notitieblaadje. Dit concludeert Alert Online uit het onderzoek van TNS NIPO.
‘Irritant en te veel gedoe’
De Nederlander gaat vaak te gemakkelijk om met fraudegevoelige informatie. Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een vijfde van de 2600 ondervraagden automatisch uitloggen irritant vindt en liever ingelogd blijft op een website waar ze even niet actief op zijn. Verder vindt dertien procent dat een tweestapverificatie, met bijvoorbeeld een TAN-code, te veel gedoe.
Wifi-netwerk
Het grootste probleem waar Alert Online op stuit is het gebruik van open wifi-netwerken. Een op de tien Nederlanders heeft zijn of haar wifi-netwerk thuis niet beveiligd met een wachtwoord. Daarnaast maakt een op de vijf Nederlanders buitenshuis gebruik van openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld in een winkel.
Wachtwoorden
Wat deze mensen niet doorhebben, is dat cybercriminelen via deze onbeveiligde netwerken makkelijk bij je persoonlijke gegevens kunnen komen, waarschuwt Alert Online. Het advies wordt gegeven om zo min mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-netwerken en een wachtwoord te zetten op je router thuis.
Dit wachtwoord kan het beste bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens, zodat dit wachtwoord moeilijk te kraken is. In plaats van het wachtwoord dan op te schrijven, adviseert Alert Online een digitaal wachtwoordenkluisje. Dit is een bestand waar je je wachtwoorden op je computer kan opslaan en beveiligen met een ander wachtwoord.
Bron: Alert Online
Kijk hier voor meer tips over het aanmaken van wachtwoorden.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!