Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederlanders gaan spaargeld uit coronajaar niet meteen uitgeven'

16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2022 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127
Tijdens de coronacrisis is er door Nederlanders tientallen miljarden euro’s extra gespaard. Maar het is onwaarschijnlijk dat dit opgepotte geld snel weer wordt uitgegeven, verwacht de Rabobank op basis van een peiling onder 1500 mensen.
Van de ondervraagden gaf slechts een vijfde aan te verwachten dat zijn of haar spaarvermogen gaat afnemen. Ruim een derde verwacht juist dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen, 39 procent voorziet dat het gelijk blijft. "Slechts 17 procent van de Nederlanders denkt dat ze de komende twaalf maanden uitgaven inhalen die ze door de coronamaatregelen niet hebben gedaan", zegt Rabobankeconoom Carlijn Prins.

Extra gespaard door coronacrisis

Als mensen het extra gespaarde geld na de crisis massaal gaan uitgeven zou dat een flinke oppepper voor de economie kunnen betekenen. Het voorbije coronajaar daalden de uitgaven hard door onder meer de strikte coronamaatregelen, waardoor mensen bijvoorbeeld niet op vakantie konden of uit eten. Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) wezen er eerder al op dat de hoeveelheid spaargeld hierdoor flink is toegenomen.
Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden op andere manieren vermogen op te bouwen, anders dan sparen, zo bleek verder uit het onderzoek. Ze gaan bijvoorbeeld beleggen, willen een huis kopen, willen hun huis verduurzamen of kiezer ervoor extra af te lossen op de hypotheek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!