Kassa

'Nederlanders gaan spaargeld uit coronajaar niet meteen uitgeven'

16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2001 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127
Tijdens de coronacrisis is er door Nederlanders tientallen miljarden euro’s extra gespaard. Maar het is onwaarschijnlijk dat dit opgepotte geld snel weer wordt uitgegeven, verwacht de Rabobank op basis van een peiling onder 1500 mensen.
Van de ondervraagden gaf slechts een vijfde aan te verwachten dat zijn of haar spaarvermogen gaat afnemen. Ruim een derde verwacht juist dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen, 39 procent voorziet dat het gelijk blijft. "Slechts 17 procent van de Nederlanders denkt dat ze de komende twaalf maanden uitgaven inhalen die ze door de coronamaatregelen niet hebben gedaan", zegt Rabobankeconoom Carlijn Prins.

Extra gespaard door coronacrisis

Als mensen het extra gespaarde geld na de crisis massaal gaan uitgeven zou dat een flinke oppepper voor de economie kunnen betekenen. Het voorbije coronajaar daalden de uitgaven hard door onder meer de strikte coronamaatregelen, waardoor mensen bijvoorbeeld niet op vakantie konden of uit eten. Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) wezen er eerder al op dat de hoeveelheid spaargeld hierdoor flink is toegenomen.
Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden op andere manieren vermogen op te bouwen, anders dan sparen, zo bleek verder uit het onderzoek. Ze gaan bijvoorbeeld beleggen, willen een huis kopen, willen hun huis verduurzamen of kiezer ervoor extra af te lossen op de hypotheek. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

rinuszwam
rinuszwam17 jun. 2021 - 11:53

De gewone burger de meeste daarvan kunnen van hun schandalige lage inkomen niet sparen !! Maar De meeste gewone burgers hebben dit kabinet wel gekozen , én nog niets geleerd , Rutte met zijn VVD en CDA zijn opnieuw weer de grootste partij geworden , dus men kan er oprekenen dat ook nu weer de komende 4 jaren De gewone burgers weer het gelag betalen !!! Aan wie het zou liggen, dat is al circa 13 jaar bekent !!

borg queen
borg queen16 jun. 2021 - 11:43

Sparen? Dat kunnen we nog steeds niet. Corona of geen corona. Inkomen is naar beneden gegaan en gaat in september ( krijg halve AOW ) nog meer naar beneden en de kosten van levensonderhoud gaan maar naar boven.

1 Reactie
jac.p.jongkind
jac.p.jongkind16 jun. 2021 - 12:50

Ik leef met u mee! alleen onze regering niet, die hebben alleen tijd voor je moet testen, je moet vaccineren en b.v. nieuwe N.Lers gratis binnen halen. Waardeloze tijd dus door de B.V. (Ben Vergeetachtig) Rutte graag functies elders

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!