Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Nederlanders eten tijdens ontbijt en lunch weinig groenten

26-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groente 1127
Nederlanders eten relatief gezien weinig groenten bij het ontbijt en de lunch, stelt ABN AMRO op basis van eigen onderzoek. De consumptie van groenten kan omhoog als supermarkten, groenteverwerkers en leveranciers meer kant-en-klare groenteproducten op de markt brengen voor het ontbijt en de lunch.
Elk jaar stijgt de groenteconsumptie licht, concludeert ABN AMRO. Echter, de door het Voedingscentrum aangeraden 250 gram groenten per dag worden zelden gehaald. De gemiddelde Nederlander eet namelijk maar 131 gram groenten per dag. Met de huidige groei in groenteconsumptie eten Nederlanders pas over veertig jaar genoeg groenten om aan de richtlijn van het Voedingscentrum te voldoen.

Verbeteren groenteconsumptie

Volgens de bank kan de grootste winst worden behaald als Nederlanders voornamelijk bij het ontbijt en met de lunch meer groenten consumeren. Nederlanders geven nu alleen nog veelal de voorkeur aan brood. Zo eet respectievelijk gezien maar 13 en 18 procent groenten bij het ontbijt of bij de lunch. Dat percentage ligt lager dan in omliggende landen. Veel Nederlanders staan wel open voor gezonder eten, maar hebben het idee dat meer groenten eten ook meer tijd kost.

Onbewuste gedrag consument stimuleren

De ABN AMRO adviseert de groentesector om met 'gemaksgroentes' voor het ontbijt en de lunch te komen, om zo consumenten te helpen groenten in meerdere maaltijden op de dag in te passen. Ook winkels zouden het onbewuste gedrag van de consument kunnen stimuleren, door bijvoorbeeld groenten veelvuldig en aantrekkelijk te presenteren. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!