Nederlanders eten liefst stamppot en erwtensoep
10-03-2009
• leestijd 1 minuten
Nederlanders zetten het liefst de Hollandse pot op tafel. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek door GfK in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).
De meesten van de 521 ondervraagden kiezen voor de Hollandse pot (86 procent), gevolgd door Italiaans (46 procent) en Aziatisch (28 procent). Stamppot staat voor 73 procent van de ondervraagden symbool voor de Nederlandse keuken. Op de tweede plaats komt erwtensoep (41 procent) en op drie de gehaktbal (18 procent). Het merendeel zegt dat Nederland een echte eetcultuur heeft.
Gezinsleden hebben de meeste invloed (38 procent) op wat voor eten op tafel komt. Ook het aanbod in de supermarkt speelt een rol, zegt 27 procent. Bijna een kwart laat zich door niets of niemand beïnvloeden en bepaalt zelf wat er op tafel komt.
Ruim een op de drie ondervraagden geeft aan bewust bezig te zijn met wat hij of zij eet. Vooral op latere leeftijd gaat veel aandacht uit naar een bewuste keuze. Zo zegt 46 procent van de 50-plussers bewust boodschappen te doen. Bij de jongeren is dat 23 procent.
Bron: ANP