Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders consumeren 'veel te veel' suiker en zout

26-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
pizza 930 530
Om te zorgen dat er minder zout en suiker in ons voedsel belandt, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie worden ,,verscherpt en uitgebreid'', meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek. Met de huidige afspraken worden er slechts ,,kleine stappen gezet'' om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Nederlanders consumeren dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is volgens het RIVM veel te veel.

'Koplopers' zout en zoet

Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren krijgen we de meeste suikers binnen.
De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht moeten worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

Meer producten meenemen

De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.
Foodwatch, een organisatie die de voedselindustrie kritisch volgt, stelt dat het onderzoek aantoont dat ,,zelfregulering al jaren faalt''. ,,Hopelijk stoot dit kabinet zich niet driemaal aan dezelfde steen en stapt ze ervan af om het gezondheidsbeleid aan de voedingsindustrie over te laten.'' ANP
Benieuwd hoe je kan minderen met suiker? Bekijk ons Dossier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!