Kassa

Nederlanders consumeren 'veel te veel' suiker en zout

26-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
pizza 930 530
Om te zorgen dat er minder zout en suiker in ons voedsel belandt, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie worden ,,verscherpt en uitgebreid'', meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek. Met de huidige afspraken worden er slechts ,,kleine stappen gezet'' om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Nederlanders consumeren dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is volgens het RIVM veel te veel.

'Koplopers' zout en zoet

Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren krijgen we de meeste suikers binnen.
De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht moeten worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

Meer producten meenemen

De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.
Foodwatch, een organisatie die de voedselindustrie kritisch volgt, stelt dat het onderzoek aantoont dat ,,zelfregulering al jaren faalt''. ,,Hopelijk stoot dit kabinet zich niet driemaal aan dezelfde steen en stapt ze ervan af om het gezondheidsbeleid aan de voedingsindustrie over te laten.'' ANP
Benieuwd hoe je kan minderen met suiker? Bekijk ons Dossier
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

blue star
blue star13 mei 2018 - 21:30

Best mogelijk dat er teveel aan suikers in producten zit maar ik wil wel zelf kiezen en me niet door overheden de les laten lezen.Kijk nu eens naar de kersen Jam van het merk + deze is super lekker veel vruchten maar beren zoet  en mag 30% minder zoet zijn het schraapt in je keel van zoetigheid. Over testpendel gesproken de consument is het test pendel daar moeten ze eens wat meer naar luisteren !   De Fabrikant doet maar verkoop is verkoop.

raymond regensburg
raymond regensburg29 apr. 2018 - 14:40

en geef aub niet de nederlander als concument  de schuld 

raymond regensburg
raymond regensburg29 apr. 2018 - 14:37

maar je kan gewoon niets anders meer zeker niet als je met grootte hond maar 50 in de week heb ; dus lidl pizza week in week uit 

1 Reactie
hillie_1
hillie_129 apr. 2018 - 21:27

Je kan wel degelijk iets anders dan een kant en klare pizza van de lidl week in en uit, ook met een grote hond!!!!! Ik heb ook geen vetpot en maar een klein hondje. Maar dat kleine hondje heeft elke dag ( dure) medicijnen nodig, welke van mijn schamele budget afgaat! En toch wil ik het hondje niet kwijt! Kant en klaar eten is ongezonder en veel duurder dan vers bereiden van maaltijden! Daar ben ik inmiddels wel achter. Het is ook een kwestie van creatief omgaan met etenswaren! Op internet kun je b.v. ook heel veel vinden hieromtrent. Het vers bereiden vergt natuurlijk wel wat meer tijd en dan is het de vraag of je bereid bent om dat er in te steken. Een pizza in de oven schuiven is natuurlijk wel veel makkelijker, maar die keuze maak je n.m.i. in dit geval wel zelf!!

honda98
honda9827 apr. 2018 - 15:09

vroeger kon alles en de mensen waren gezond en werden oud. en nu lopen ze de mensen dit wijs te maken. ik kon iemant die suiker meed en toch aan uitge zaaide kanker overleed.. ik vraag me af wat dan wel goed is. als het je tyd is ga je toch wel of je nu gezond of ongezond leef.

agapon
agapon27 apr. 2018 - 15:06

Zit mij rot te zoeken naar suiker vrije producten. Soep zit suiker in wat dat er in doet??? Conserveren in blik wordt dermate gedaan dat dit volkomen overbodig is net als de zouten. Als ik er zout in wil hebben kan ik het er zelf bijvoegen. Lekker gezond die zuivelproducten denk je...vergeven van vet en meel, suikers enz enz Ga eens een winkel in en zoek iets zonder toevoegingen erin, diverse zoetstoffen zit rattengif in, wijn rattengif, allerhande E troep die er niet in hoort zitten van nature. Zo en nu even over de ziektekosten ........die wordt deels kunstmatig in stand gehouden door deze troep in de voeding. UItgetest zelf jam gemaakt geen suikers erin zelf geplukte bramen en wat blijkt drie jaar later nog steeds goed te eten geen bederf dus. Bietjes zelfde. Stoof peertjes 4 jaar later ......ga maar na hoe je belazerd wordt. Wordt hoog tijd dat er in gegrepen wordt. Inmiddels tot de conclusie gekomen dat er 54 a-tjes nodig zijn om alle schadelijke toevoegingen weg te halen uit de toevoegingen van voeding. Voldoet aan de Europese normen heet dat dan - steekpenningen van de voedingsindustrie??? zodat ze zichzelf in stand kunnen houden ??? Bijkomende schade die te verwaardelosen is???  Nu de ham vraag hoe kan ik aan voeding komen die niet vergeven is van die troep zodat ik weer gezond kan zijn en worden.  

1 Reactie
hillie_1
hillie_127 apr. 2018 - 23:01

Ik neem aan dat je ziek bent? Dat gaat mij natuurlijk niet aan. Maar  “Nu de ham vraag hoe kan ik aan voeding komen die niet vergeven is van die troep zodat ik weer gezond kan zijn en worden? “.  Zijn wij consumenten zelf niet schuldig aan deze ontwikkelingen van onze ( slechte) voeding??? Laatste decennia kregen wij het zogenaamd “drukker” en werden / worden steeds gemakzuchtiger , dus waren ( en zijn daar blijkbaar nog steeds) super blij mee met de kant en klare verpakkingen / maaltijden! De fabrikanten speelden hier natuurlijk verder op in, omzet = KASSA!!! Geef ze eens ongelijk! Nu wordt er de laatste jaren over AL ons voedsel gemekkerd, dit is niet goed , teveel suiker en zout of kankerverwekkend en ga zo maar door. De ene dag hoor je dat melk en brood niet goed voor je zou zijn en de volgende dag hoor je dat je ik weet niet hoeveel ervan binnen moet gaan proppen omdat het gezond is!! Ik bedoel maar, de mensen laten zich tegenwoordig ook helemaal gek maken! Dit heet dan ook social media!! Als mensen gewoon een aantal keren per week de tijd nemen om een ECHTE VERSE maaltijd te bereiden, ( waar je zelf de controle over hebt wat er aan ingrediënten, zout en suikers ingaat),dan kan het heus geen kwaad om eens te zondigen met een vet (zout) patatje of een kant en klaar piep piep ( magnetron) maaltijd of soepje uit een zak / blik! Betrek bij het bereiden van een verse maaltijd alle gezinsleden ( voor zover mogelijk)! En leg de smart, tablet, tv etc. weg of uit! En let gewoon op wat je elke dag ( ongemerkt) in het mondje propt of  slurpt!P.s., bij de ( keurslager) zitten ook van die E- nummers in het vlees, alleen heb je daar geen etiket met WAT erin zit, bij de supermarkt zijn ze het verplicht te vermelden!  Dit even maar als voorbeeld!

jaapve
jaapve27 apr. 2018 - 13:00

NIEUWE KOP BOVEN ARTIKEL: Consumenten sites en openbare omroep publiceren veel te onheilsberichten over zoet en zout.

marijke77
marijke7727 apr. 2018 - 10:54

Als dat zo is doe er dan wat aan, en zorg dat de voedingsindustrie dit moet veranderen. Maar laat ze er geen zoetstof instoppen in plaats van suiker want dan krijg je over een jaar of wat te horen dat we met zijn allen teveel zoetstof consumeren. 

1 Reactie
jaapve
jaapve27 apr. 2018 - 13:01

...of dat het toch kankerverwekkend blijkt te zijn.

lillybooms
lillybooms27 apr. 2018 - 9:42

Zullen niet "wij" Nederlanders zijn. Of we zijn de beste van de wereld of de slechtste. Ooit had WNF de slogan "als iedereen zo zou consumeren als Nederland hadden we een 2e aarde nodig. Nogal een boude bewering. Ik verwacht over enkele jaren een anti zout en suiker brigade, een vet recherche een alcohol en tabak politie en die mogen allemaal ongevraagd bij je binnen komen. Heb je teveel van deze artikelen in huis wordt je op de bon geslingerd. We moeten allemaal 120 worden maar worden niet meer geopereerd boven de 70. Wat een geweldige wereld gaat dit worden. We weten toch allemaal wel dat waar TE voor staat verkeerd is. Maar op zich een goeie maatregel van facrikanten om minder suiker en zout in ons voedsel te stoppen want daar kunnen wij niets aan veranderen behalve het niet meer kopen. Ik wens u een smakelijke dag.

4 Reacties
andré rombout
andré rombout27 apr. 2018 - 10:40

En sommigen van ons worden hier erg cynisch van en dat is ook knap ongezond.

korenbloem2000
korenbloem200027 apr. 2018 - 12:00

Gewoon niets uit pakjes eten. Gewoon vers koken. Dan weet je precies hoeveel zout/suiker er in een gerecht zit.

LeCorbeau
LeCorbeau27 apr. 2018 - 12:30

Idd korenbloem,maar probleem is dat 'men' het gemak wil van snel en niet uren moet gaan koken!Ik ben 20 kg afgevallen door alles uit pakweg te laten, eet heel af en toe wat, maar ben nu 2,5 jaar op gewicht, fit en loop en doe.Als ik al dat spul zie zwabberend in de stad en de jeugd, pffff.Vet eten is niet het probleem maar de suikers en het teveel aan zout. Voedingsindustrie en pharma zijn 2 handen op1 buik!

jaapve
jaapve27 apr. 2018 - 13:09

allemaal de publicaties Suzanne Herzberger gemist? "Klinkt nitriet te chemisch voor de consument? Okee dan vervangen we dat door snijbiet. klinkt natuurlijker ook al zit snijbietensap vol nitraat dat wordt omgezet in nitriet". 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!