Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders blijven relatief rijk

15-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_53.jpg
Nederlanders behoren onverminderd tot de rijkste burgers van de Europese Unie. Net als in 2008 lag het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking vorig jaar alleen in Luxemburg hoger dan in Nederland, maakte het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekend.
Het bbp, de optelsom van alle in het land verdiende inkomens, lag in Nederland per inwoner vorig jaar ruim 30 procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. In Luxemburg was het gemiddelde inkomen volgens deze maatstaf bijna drie keer hoger dan het EU-gemiddelde. Het groothertogdom is door zijn enorme financiële sector en kleine bevolking echter nauwelijks een goede maatstaf.
Na de Nederlanders volgen de Ieren, Oostenrijkers en Denen. Hun gemiddelde inkomen ligt circa 20 tot 30 procent hoger dan het EU-gemiddelde. De Bulgaren en Roemenen verdienen gemiddeld het minst. Hun inkomens zijn in doorsnee ruim de helft kleiner dan die van andere EU-burgers.
Ierland staat ondanks de financiële problemen van het land nog hoog op de ranglijst, maar heeft de voorsprong ten opzichte van het EU-gemiddelde sterk zien dalen. Vorig jaar lag hier het bbp per inwoner 27 procent hoger dan het gemiddelde, twee jaar eerder bedroeg het gat nog 47 procent in het voordeel van de Ieren.
Buiten de Europese Unie valt vooral de relatieve rijkdom van Noorwegen en Zwitserland op. Het bbp per hoofd van de Noren was, mede dankzij de oliereserves van het land, vorig jaar bijna 80 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Dat van de Zwitsers overtrof het gemiddelde met 45 procent. ANP

Meer over:

diginieuws, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!