Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders bewegen relatief veel

07-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76.jpg
Nederlanders doen het wereldwijd gezien niet gek als het aankomt op het krijgen van genoeg beweging. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in 122 landen, zo schrijft de Britse krant The Guardian en het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Nederland in beweging
Nederland staat in de wereldwijde subtop als het aankomt op het krijgen van genoeg beweging. De onderzoekers keken naar het aantal mensen dat wekelijks minimaal 5 keer minimaal 30 minuten gemiddeld actief is en drie keer per week minstens 20 minuten een zware inspanning levert of iets vergelijkbaars doet.
Vrouwen beter
Het blijkt dat vier op de vijf Nederlanders ouder dan 15 jaar aan die eis voldoet. Slechts 18,2 procent van de Nederlanders weet dit niet voor elkaar te krijgen. Vrouwen zijn iets beter in het behalen van de gestelde doeleinden ten opzichte van mannen, respectievelijk 15,2 tegen 21,3 procent slaagt er niet in.
Bangladesh
Wereldwijd blijkt van de 122 onderzochte landen Bangladesh de meest actieve bevolking te hebben. Daar komt slechts 4,7 procent van de mensen niet aan de benodigde beweging. Malta, Swaziland en Saoedi-Arabië bungelen onderaan. Ongeveer 70 procent van de bevolking van die landen voldoet niet aan de eisen.
Bewegingsmogelijkheden
Dat verschil komt vooral door verschillende persoonlijke, sociale en omgevingsfactoren. Zo scheelt het of er op werk en scholen op uitgebreide schaal voorlichting wordt gegeven en of er in de omgeving genoeg ruimte is om te bewegen. Overheden, bedrijven en dergelijke doen er goed aan om programma’s op te stellen, om mensen te laten bewegen. Uit het onderzoek blijkt dat dat werkt, al verschilt per regio welke aanpak het beste is. Zo blijkt dat in Zuid-Amerika vooral korte, krachtige prikkels in bedrijven, verzorgingstehuizen en buurtcentra effectief zijn. Ook in Europa krijgt deze manier van mensen activeren meer en meer voet aan de grond.
'Bewegen helpt'
De beweging zegt overigens niet alles over de gezondheid of de lichaamsomvang van de bevolking in een land, al benadrukken de onderzoekers in hun artikel wel dat ,,regelmatig bewegen helpt tegen hart- en vaatziekten, type 2 diabetes, bepaalde vormen van kanker, hypertensie, obesitas, depressies en andere chronische ziekten’’.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!