Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders bellen steeds minder

01-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bellen_groot_03.jpg
Door alle andere manieren van communicatie die een mobiele telefoon biedt, neemt het aantal minuten dat Nederlanders daadwerkelijk telefoneren steeds verder af. Het belverkeer via mobiele telefoons steeg vorig jaar wel licht, maar lang niet voldoende om de afname van de belminuten via de vaste lijn te compenseren.
Dat concludeert de Opta in de dinsdag gepresenteerde Marktmonitor 2009. In de eerste zes maanden van 2009, de meest recente periode waarover de toezichthouder op de markten voor post en communicatie gegevens heeft, daalde het aantal belminuten over de vaste lijn met bijna 8 procent tot iets minder dan 12 miljard. Er werden 11 miljard minuten besteed aan bellen via mobiele telefoons. Dat was slechts 1,5 procent meer dan in de eerste helft van 2008.
Volgens een woordvoerder van de Opta reflecteert de afname van het totale telefoonverkeer de opkomst van andere communicatiemiddelen. ,,Mensen kiezen er steeds vaker voor even een sms'je of een mailtje te sturen, in plaats van te bellen.'' Het gebruik van mobiel internet steeg in de eerste helft van 2009 dan ook met 300 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verstuurde sms-berichten nam met 20 procent toe tot 4,3 miljard.
De opkomst van internet via snelle breedbandverbindingen is in Nederland ondertussen niet te stuiten. In 2009 werd de zes miljoenste breedbandaansluiting tot stand gebracht. Met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners ging Nederland daarmee Denemarken voorbij als land met de hoogste penetratiegraad van breedbandinternet ter wereld. Het aantal aansluitingen via glasvezelnetwerken groeide het sterkst, maar ook de aansluitingen via andere netwerken namen gestaag toe.
Ongeveer 80 procent van de consumenten die breedband afneemt, doet dit in combinatie met een ander product bij dezelfde aanbieder. In 55 procent van de gevallen gaat het daarbij om vaste telefonie. Televisie wordt in meer dan de helft van de gevallen nog apart afgenomen. De meeste klanten die hun tv-abonnement wel samen met andere diensten afnemen, doen dit meestal in combinatie met zowel internet als televisie.
Op de televisiemarkt zette de digitalisering vorig jaar verder door, aldus de Opta. Meer dan de helft van het aantal tv-abonnementen bevat momenteel digitale televisie. Het totale aantal abonnementen steeg van 7 miljoen in 2007 tot 7,3 miljoen in 2009. Daarmee zijn er meer abonnementen dan huishoudens in Nederland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!