Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander woont 22,6 kilometer af van werk

10-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autorijden_11.jpg
Nederlanders reden in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer om bij hun werk te komen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over woon-werkafstanden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn gepubliceerd. Daaruit kwam ook naar voren dat circa vier op de tien Nederlanders werken en wonen in dezelfde gemeente.
70 procent
Van werken en wonen binnen een gemeente is vooral sprake in grote steden. Ook aan de randen van Nederland, zoals op de Waddeneilanden werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. In bijna twee op de drie gemeenten is sprake van een ware uittocht, waarbij meer dan 70 procent van de inwoners zijn werk buiten de gemeentegrens verricht.
Aantal km
De woon-werkafstand ligt gemiddeld tussen de 15 en 35 kilometer. In de regio's Groot-Amsterdam, het Westland, Bunschoten en Edam-Volendam wonen werknemers gemiddeld minder dan 15 kilometer van hun werk. Het tegenovergestelde geldt voor Terschelling, Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten waar werknemers door de bank genomen meer dan 35 kilometer per dag reizen om op de werkplek aan te komen.
Uitzendkrachten
In het algemeen blijkt dat mensen in de Randstad, Noord-Brabant en Twente dichter bij hun werk wonen dan de regio's daarbuiten. Bij het onderzoek werden zzp'ers buiten beschouwing gelaten. Verder geldt voor uitzendkrachten dat de plaats waar het uitzendbureau is gevestigd, geldt als de plaats van handelen. ANP

Meer over:

reizen, werk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!