Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander wil grotere stem in klimaatbeleid

02-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klimaatverandering klimaatbeleid aarde broeikaseffect 930
Nederlanders hebben het gevoel dat ze buitenspel staan bij het klimaatbeleid. Dat concludeert De Telegraaf na een groot onderzoek onder ruim duizend Nederlanders uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.
Een meerderheid van de burgers (57 procent) wil meer worden betrokken bij het formuleren van maatregelen tegen klimaatverandering. De helft maakt zich zorgen over de financiële effecten van voorgenomen plannen. Slechts één op de acht burgers vindt dat er voldoende rekening wordt gehouden met de eventuele effecten op zijn portemonnee, luidt een van de conclusies van de peiling.

Problematisch

Een ruime meerderheid van 62 procent vindt de opwarming van de aarde problematisch. Een meerderheid (55 procent) maakt zich ook zorgen over de klimaatverandering. Uit de peiling blijkt ook dat bijna driekwart van de Nederlanders er voorstander van is dat bedrijven die voor vervuiling zorgen moeten betalen en dat er een CO2-heffing voor bedrijven moet komen.
,,Er heerst een breed gedragen gevoel dat men niet voldoende te zeggen heeft gehad", concludeert onderzoeksleider Sjoerd van Heck van Ipsos.

Investeren

De krant noemt het verder opvallend dat de helft van de Nederlandse bevolking vindt dat er moet worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van schone vormen van kernenergie. Deze atoomsector is geweerd bij de klimaattafels van voorzitter Ed Nijpels.
Op de vraag of Nederlandse huizen van het gas af moeten, is het antwoord wisselend. De achterban van GroenLinks en PvdA is hier in meerderheid voorstander van. Onder de aanhang van VVD, FvD en PVV vindt een grotere groep dat onwenselijk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!