Kassa

Nederlander schat kosten uitvaart te laag in

29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
begraafplaats_kruis
Mensen met een uitvaartverzekering weten meestal niet of de gehele uitvaart wordt gedekt, dit blijkt uit onderzoek van Nibud. Vaak weten de verzekerden niet eens wat voor soort uitvaartverzekering ze hebben afgesloten. Kosten worden vaak laag ingeschat, aldus het instituut voor budgetvoorlichting.

Nederlander weet niet wat een uitvaart kost

Bij de helft van de mensen met een uitvaartverzekering wordt niet de volledige kosten voor een uitvaart gedekt. Daarnaast weet een derde van de Nederlanders niet wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn. Volgens het CBS kost een uitvaart ongeveer 7500 euro. Verzekerden schatten 1500 euro lager.

Twee derde denkt genoeg geld te hebben

Ruim 66 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Een kwart van de mensen zonder uitvaartverzekering denken genoeg geld te hebben voor een uitvaart. Ook gaat een derde van de ondervraagden ervanuit dat de nabestaanden geld zullen ontvangen om een uitvaart te betalen. Dit is niet zo.

Geen vermogen boven 5000

Ruim de helft van de Nederlanders hebben geen vermogen hoger dan 5000 euro. Dit betekent dat deze mensen niet genoeg geld hebben om hun uitvaart te financieren.

Uitvaartberekenaar

Het Nibud heeft een online tool, de Uitvaartberekenaar , om uit te zoeken wat een uitvaart kost. 
Bekijk ook: Nabestaanden dupe van niet-transparante uitvaartondernemers Kassa 4-11-2017
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Ohweg
Ohweg30 nov. 2017 - 9:56

Dan moet een naturaverzekering nemen. Deze dekt alle basiskosten uw premie zal welk elk jaar iets stijgen dit gaat mee met de prijsverhogingen van de uitvaartkosten. Dan zal u nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. 

ernie eduard
ernie eduard30 nov. 2017 - 9:38

Ik wil een verzekering als er in de polis staat GOED voor een begrafenis of crematie, verder niks. Dus geen geld bedrag, want wat nu veel geld lijkt is over tientallen jaren nog niet genoeg om een schoenen doos te kopen. 

grace10
grace1029 nov. 2017 - 19:49

Hoe zit dat als je in de bijstand zit? Mijn levensverzekering wordt uitgekeerd als ik AOW krijg. Wordt dit geld dan alsnog door de gemeente ingepikt?

Ohweg
Ohweg29 nov. 2017 - 15:51

Een uitvaartverzekering is de enige verzekering waar u zeker gebruik van gaat maken.U kunt een natura verzekering afsluiten en deze verzekering vergoed bepaalde diensten ook kunt u een verzekering afsluiten die uitkeert na het overlijden in geld . Al wil je je uitvaart goedkoop houden er zijn altijd kosten meegemoeid. Waar blijf je als je bent overleden . Wie zorgt ervoor dat je naar een begraafplaats of crematorium  wordt gebracht . Ook begraafplaatsen en crematorium 's moeten betaald worden . En bij het grofvuil zetten wat zo vaak wordt gezegd dat kunt u zelf wel willen maar de nabestaanden kunnen daar toch niks mee. Er zijn zoveel problemen bij nabestaanden omdat de overledene niet genoeg verzekerd is zelfs niet voor de basis wat er voor komt kijken .Ook is er veel te zeggen dat de verzekeringsmij. de klanten niet goed op de hoogte houden van de prijsontwikkelingen daar ligt hun prioriteit zeker niet want dit is de enige verzekering waar de klant ooit gebruik van gaat maken . Ik zou voorstellen dat er vanaf de geboorte bij de ziektekostenpolis een klein bedrag wordt doorberekend en gereserveerd voor de uitvaart . Zodat iedereen ( basis) verzekerd is en dat de uitvaartverzorgers ook betaald worden en niet hoeven af te wachten of de nabestaanden de rekening kunnen betalen . Neemt een hoop zorgen weg.

1 Reactie
Shirley Gravenberch
Shirley Gravenberch24 jan. 2018 - 9:39

Heel goed over nagedacht. Ik sta er volledig achter

gypsyjoy
gypsyjoy29 nov. 2017 - 13:29

Heb mn kaarten in een euro winkel gekocht. Gedicht erin geplakt, namenlijst+adressen ernaast gelegd, muziek toegevoegd, een kist maak ik zelf a 250 euro, een grote kei uit een tuincentrum voldoet ook,naam kan erop geschilderd door mn kids, ik wil op een versierde aanhanger gelegd, getrokken door mn eigen auto met trekhaak, dan mogen ze me dragen, ben niet zwaar en daarna gaan mn geliefden ergens een borrel drinken.ZO. Het hoeft niet duur. Ben wel verzekerd, dus dat opbaren en de aula kan er wel vanaf. Proost !

3 Reacties
alfaromeo164
alfaromeo16429 nov. 2017 - 17:45

Die grote kei uit het tuincentrum mag je inderdaad op je graf leggen maar dan wel tegen betaling van vergunningskosten. Die was je dus alweer vergeten. :-)

ernie eduard
ernie eduard30 nov. 2017 - 9:34

En je ben de inflatie vergeten en als je te goedkoop denk uit te zijn komt (Kleine lettertjes) regel dat onder een bepaalt bedrag 30% extra kosten in rekening worden gebracht, anders is het niet kosten dekkend. Kijk en niemand weet hoe veel managers er rond lopen bij een begrafenis onderneming dus betaal je altijd te veel. Ik wil pas een verzekering als er staat: GOED VOOR EEN BEGRAFENIS OF CREMATIE, zonder dat er ook maar een bedrag wordt genoemd.

simon55
simon5530 nov. 2017 - 10:15

Ik heb nog wat hout liggen voor uw kist

emilevn
emilevn29 nov. 2017 - 13:19

Uitvaart kan best goedkoop. Ik heb een vriend die heeft zich laten cremeren in een tafel laken. Is wel t uiterste maar anderzijds milieuvriendelijk!Een dure kist de oven in vind ik persoonlijk erg zonde, liever een extra drankje na afloop dan een dure kist. Ik heb in ieder geval aangegeven in mijn familie dat als er iets gebeurd dat ze de uitvaart zo goedkoop mogelijk moeten houden en nadien beter met een zijn alle een extra borrel kunnen pakken.

maffy1948
maffy194829 nov. 2017 - 13:00

Nibud is het dus eens met die zakkenvullers, dan maar in een como zak en bij het grofvuil als je dit te erg vind spijker een kist in elkaar en graaf een gat waar je het leuk vind. Mag wel niet maar lijkt me beter dan een vermogen te betalen  wat eigenlijk niets kost. 

m.postma
m.postma29 nov. 2017 - 13:00

een onderscheiding voor Yarden?En die club zou goed zorgen voor zijn leden?Vraag dit eens aan leden van een vroegere begrafenisvereniging welke is overgenomen door Yarden.Ik voel me zwaar opgelicht..I k had een goede in  natura polis.Daarvoor had ik ruim 40 jaar premie betaald  .Yarden heeft dit afgekocht voor E1000 En nu betaal ik nog steeds premie en in die E1000 is nog steeds niets veranderd.Deze club krijgt een onderscheiding?????U zou hier een onderzoek naar moeten doen

1 Reactie
tijger1
tijger129 nov. 2017 - 15:21

Daar is al eens een uitzending over geweest. U hebt zich door Yarden een oor laten aannaaien. Maar u kunt nog steeds protest aantekenen en het terug laten draaien zodat u weer een natura verzekering hebt. 

rens1960
rens196029 nov. 2017 - 12:56

Moet wat spaanplaat, beugels, supermarkt cake, koffie, de rit ernaar toe en wat gas. Meer dan € 5.000,= kosten? Ze zijn niet goed bij hun hoofd. Ze willen meer premies opstrijken.

1 Reactie
simon55
simon5530 nov. 2017 - 10:17

Ze kopen t ook niet bij de Gamma ,maar bij Hornbach en ja die is duurder

Tineke5591
Tineke559129 nov. 2017 - 12:35

Vreemd, wij hebben van huis uit geleerd dat je zelf het best geld opzij kunt zetten voor een uitvaart. Hebben altijd dezelfde uitvaartondernemer gehad.Vader overleden in 1998, genoeg geld voor de uitvaart zoals wij hem wilden. Moeder in 2013 overleden en ook die uitvaart konden wij naar haar wensen uitvoeren, hebben we ook gedaan en er een goed gevoel aan overgehouden. Schoonouders hadden een uitvaartverzekering, daar moest geld bij. Maar ook dat kon worden betaald van hun spaarrekening. Een uitvaartverzekering is duurder dan zelf regelen. Zo moeilijk is dat niet. Ook niet in een zware tijd, net na het overlijden. 

3 Reacties
paul van baak
paul van baak29 nov. 2017 - 12:57

Als je plotseling komt te overlijden dekt een verzekering dit , maar als je op dat moment niet genoeg hebt gespaard zit je in de problemen.

Zwartetulp2
Zwartetulp229 nov. 2017 - 14:32

Beste Paul van Baak, Als voormalig eigenaar van een assurantiebemiddelingskantoor weet ik hoe e.e.a. werkt. U denkt te sparen, maar niets is minder waar als u een verzekering heeft gesloten om de kosten van een uitvaart te kunnen bekostigen. Het kenmerk van een verzekering is dat u gedurende een afgesproken tijd een premie, en gaan spaargeld, betaalt voor een vooraf besproken bedrag. Uw assurantieadviseur zal u, althans dat deed ik, af en toe wijzen ode steeds stijgende kosten en dat uw polis mogelijk zou moeten worden aangepast. U beslist hierover en niemand anders. Verzekeren en sparen zijn totaal verschillend, maar uit uw opmerking meen ik af te leiden dat u dit verschil niet ziet. Graag lees ik hier uw reactie op. Vriendelijke groet, Aat.

verano
verano29 nov. 2017 - 18:50

Hier in Mexico heb ik aanbiedingen gezien all in dus inclusief grafrechten en papierwinkel.de kist is plaatwerk (metaal) met houtdecor.de aanbieding 4000 peso iets meer als 200 euro.Inclusief transport naar de begraafplaats en grafrechten. Het kan dus een stuk goedkoper ondanks de hogere Nederlandse personeelskosten.  Leuke bijkomstigheid,mocht je er zelf nog niet aan toe komen is de servies ook overdraagbaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!