Kassa

Nederlander: recessie duurt niet lang

  •  
18-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3225296.jpg
Nederlanders denken niet dat de recessie in Nederland lang zal duren. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat de recessie na één of twee jaar wel voorbij is.
Ruim een derde van de respondenten denkt dat de recessie twee of drie jaar aanhoudt. Slechts weinigen (7 procent) houden rekening met een recessieperiode van meer dan drie jaar, terwijl 15 procent gelooft dat deze over een jaar al voorbij is.
Ondanks het optimisme stelt ruim de helft (55 procent) van de respondenten minder te zullen uitgeven omdat ze ervan uitgaan dat hun koopkracht afneemt. DNB noemt dat opvallend omdat er in 2009 juist een stijging van de koopkracht is voorzien, mede door de dalende inflatie.
46 Procent zegt dure aankopen uit te stellen, terwijl een derde bij boodschappen meer let op goedkope alternatieven en aanbiedingen. 40 Procent denkt echter dit niet van plan te zijn. Nederlanders besparen eerder op een avondje uit (uit eten of naar de film) dan op vakantie.
Als dan toch de broekriem moet worden aangehaald, willen Nederlanders gemiddeld maandelijks 80 euro besparen. Op jaarbasis voor heel Nederland komt dat neer op een bedrag van 11,5 miljard euro. Dat wil zeggen dat Nederlanders ongeveer 4 procent op hun particuliere consumptie gaan besparen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!