Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander minder idealistisch

29-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eurocenten_12.jpg
Sinds het begin van de economische crisis zijn Nederlanders minder idealistisch. Ze maken zich eerder zorgen over problemen als pensioenzekerheid en economische groei dan om zaken als luchtvervuiling en ontwikkelingshulp.
Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 1500 mensen van Bureau Veldkamp in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving. Onderzoeker Dieter Verhue van het bureau bevestigde maandag een bericht hierover in Trouw. Veldkamp maakte gebruik van een internetpanel, waarvan de deelnemers zelf door Veldkamp zijn benaderd.
Tot de crisis hadden dit soort onderzoeken meestal een stabiele uitkomst. De grootste zorg uit 2007, het wereldwijd bestrijden van oorlog en terrorisme, is dit jaar echter gezakt naar de vijfde plek. Sterkste dalers zijn luchtvervuiling en het gat in de ozonlaag (beide 22 plekken naar beneden) en de welvaart in ontwikkelingslanden (zestien plekken omlaag).
Bovenaan de lijst staat nu pensioenzekerheid (drie plekken omhoog). Daarna volgen de gezondheidszorg (vijf plekken gestegen) en verdraagzaamheid tussen Nederlanders (een plaats gezakt).
Meer kiezen voor eigenbelang gebeurt zowel onder links als rechts. Rechtse mensen zijn daarin wel extremer dan linkse, aldus onderzoeker Verhue. Aanhangers van rechts zijn eerder geneigd onderwerpen ver weg op te offeren, zoals ontwikkelingshulp en milieu. Onder links laat men zaken dicht bij huis eerder vallen, zoals mobiliteit (filebestrijding en geld voor openbaar vervoer). ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!