Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Nederlander leent vaker, maar minder

09-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
spaargeld rekenmachine 1127
De afgelopen jaren zijn Nederlanders vaker gaan lenen, maar het totale bedrag dat we met z'n allen hebben geleend daalt. Dat maakt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Het totale bedrag dat Nederlanders aan leningen hebben uitstaan daalde tussen januari 2017 en september 2019 van 18.618 miljoen euro naar 15.307 miljoen euro. Het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2.087 miljoen euro in het eerste kwartaal 2017 naar € 2.431 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019. Oftewel: het uitstaand saldo van het consumptief krediet daalde, terwijl het aantal verstrekte kredieten steeg. Voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkeling zijn volgens Amanda Bulthuis van Geld.nl een aantal verklaringen. Zo hebben mensen vaker leningen overgesloten, omdat mensen steeds meer kunnen besparen door de steeds lager wordende leenrentes. Het oversluiten wordt meegeteld als een nieuw verstrekte lening, terwijl het totaal uitstaande saldo aan consumptief krediet niet stijgt.

Verschuiven van doorlopend krediet naar persoonlijke lening

Daarnaast sturen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers steeds meer aan op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. Ook voor de consument is dit het beste, omdat er bij een persoonlijke lening echt moet worden afgelost op de lening en opgenomen bedragen niet opnieuw kunnen worden opgenomen. "Bij een doorlopend krediet kan dat wel. Daardoor lopen mensen het risico onnodig lang aan de lening vast te zitten", aldus Bulthuis.

Intussen is zo'n 90 procent van de nieuw verstrekte leningen een persoonlijke lening. Hierdoor hebben mensen vaak een lening waarop ze moeten aflossen, waardoor het uitstaande saldo volgens Bulthuis daalt. Geld.nl juicht het vaker oversluiten en vaker kiezen voor een persoonlijke lening toe. "Dit zorgt ervoor dat mensen verantwoorder lenen en niet onnodig te veel te betalen", stelt Bulthuis.

Bron: Geld.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!