Nederlander hoeft geen mondkapje
24-08-2009
• leestijd 2 minuten
De meeste Nederlanders nemen geen bijzondere maatregelen om besmetting met Mexicaanse griep te voorkomen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het ANP.
Slechts 1 procent van de ondervraagden heeft een mondkapje aangeschaft, 8 procent antwoordde minder naar plekken te gaan waar veel mensen komen en 3 procent heeft een griepprik gekregen. De meeste mensen (86 procent) zeggen echter helemaal geen maatregelen te nemen.
De meeste respondenten (74 procent) denken dat Nieuwe Influenza A niet meer levens zal eisen dan 'gewone' griep, 16 procent denkt dat het dodental wel hoger zal uitvallen en 11 procent weet het niet of gaf geen antwoord.
Schattingen van deskundigen lopen op dit punt uiteen. De Mexicaanse griep verloopt tot dusver mild, maar er zullen naar verwachting wel meer mensen ziek worden dan door een normaal griepvirus. Het aantal sterfgevallen zou daarom hoger kunnen uitvallen.
Een op de vijf ondervraagden uit het onderzoek wil zich sowieso laten inenten, 14 procent doet dit alleen als de overheid de kosten dekt. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft maandag op advies van de gezondheidsraad besloten niet tot algehele vaccinatie over te gaan. Vijf tot zes miljoen mensen die in de risicogroepen vallen of vanwege werk in de gezondheidszorg veel met zieken in aanraking komen, kunnen wel een gratis injectie krijgen.
Of anderen die zich laten vaccineren dit ook vergoed krijgen, heeft het kabinet nog niet besloten. Volgens 55 procent van de ondervraagden zou de overheid de griepprik voor iedereen moeten betalen, 39 procent is het daar niet mee eens.
Bron: ANP