Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander gooit jaarlijks nog altijd onnodig 33 kilo voedsel weg

  •  
20-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
593 keer bekeken
  •  
Voedselverspilling 1127

Nederlanders verspillen minder voedsel dan voorheen, maar gooien jaarlijks toch nog 33,4 kilo per persoon weg. Landbouwminister Piet Adema vindt dat te veel en komt later dit jaar met maatregelen. 

"Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg", zegt Adema. Met het eten dat in de prullenbak belandt, kunnen miljoenen magen worden gevoed. Bovendien scheelt het uitstoot van broeikasgassen als er minder voedsel wordt verspild.

Minder weggooien is geld besparen

Wie voedselverspilling voorkomt, kan volgens het Voedingscentrum jaarlijks per persoon gemiddeld 120 euro besparen. Volgens dat voorlichtingsbureau verspillen Nederlanders wel steeds minder van het voedsel dat ze kopen. Toch lijkt de daling van het aantal kilo's verspild eten te stagneren.

Tussen 2015 en 2022 zijn we jaarlijks zo'n 10 kilo per persoon minder weg gaan gooien, maar tussen 2019 en vorig jaar ging het om minder dan 1 kilo verschil. De overheid wil dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015.

Adema ziet ook dat mensen thuis minder eten weggooien. "Dat is een geweldige prestatie." Bedrijven boeken volgens de bewindsman "nog te weinig progressie." Daar moet volgens hem "echt een tandje bij."

De minister denkt na over maatregelen die later dit jaar bekend worden gemaakt. Hij overweegt onder meer om de landbouw te verplichten om veel beter in de gaten te houden waar de sector voedsel verspilt. ANP/Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.