Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander goed voor 550 kilo huisvuil

21-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afval_04.jpg
Per inwoner wordt in Nederland ruim 550 kilogram huisvuil geproduceerd. In 1938 was dit nog maar 173 kilo per inwoner. Vorig jaar werd 9 miljoen ton huishoudelijk afval ingezameld, waarvan de helft gescheiden.
De cijfers komen naar voren in 'Terugblikken, een eeuw in statistieken' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin vorige eeuw was van afvalinzameling nog geen sprake. Het kwam op in de jaren dertig. In gemeenten met meer dan vijfduizend inwoners waren reinigingsdiensten. Meestal gebeurde dit door de gemeenten zelf, soms in samenwerking met particuliere bedrijven. Belangrijkste reden om het ophalen van huisvuil te regelen, was de verspreiding van ziekten door de toename van de afvalberg.
Het energieverbruik verachtvoudigde de afgelopen 65 jaar. Vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw kende het energiegebruik geen beperking. De oliecrises van 1973 en 1979 zetten ons weer met beide benen op de grond. Sindsdien proberen we over te schakelen van kolen, olie en gas naar andere energiebronnen. Snel gaat dit niet. Vorig jaar was 7 procent van de energie afkomstig van andere dan fossiele bronnen. ANP

Meer over:

diginieuws, vuilnis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!