Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander gaat er in 2015 iets op vooruit

13-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_euro_14.jpg
De koopkracht van de gemiddelde Nederlander stijgt volgend jaar met een half procent. De meeste mensen gaan er iets op vooruit, blijkt uit berekeningen die officieel dinsdag op Prinsjesdag pas bekend worden. De cijfers lekten snel uit, nadat ze op beveiligde USB-sticks aan de Tweede Kamer waren aangeboden.
Pieken en dalen
Het gemiddelde van 0,5 procent kent wel flinke pieken en dalen van tussen de plus 10 procent en bijna minus 3 procent. Bij de 65-plussers gaat 55 procent erop vooruit. Rijkere ouderen verliezen wel koopkracht. De afgelopen jaren daalde de koopkracht van de gemiddelde Nederlander alleen maar.
Vooruit
Werkenden en uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,5 procent op vooruit, gepensioneerden blijven op nul. Tweeverdieners zien hun koopkracht met 0,25 procent stijgen en alleenstaanden met 0,5 procent. De koopkracht bij gezinnen met kinderen stijgt met 0,75 procent, die bij kinderloze gezinnen met 0,5 procent.
Herstel
Ook het voorwoord bij de miljoenennota lekte uit. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft daarin dat het beter gaat met de Nederlandse economie, maar dat het herstel broos is en gevoelig voor internationale ontwikkelingen. Het kabinet houdt daarom vast aan de ingezette koers: saneren van de overheidsfinanciën, hervormen en eerlijk delen. ,,De economie herstelt zich voorzichtig, nadat we de afgelopen jaren veel tegenslag te verduren kregen. Maar nog niet alle burgers en bedrijven zien dat volgend jaar al terug in hun portemonnee'', schrijft Dijsselbloem.
Fiscale regelingen
Volgens bronnen waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) het kabinet dat het zich niet moet rijk rekenen met bepaalde belastinginkomsten. Het gaat met name om een fiscale regeling voor ontslagvergoedingen en om de opbrengst van de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw die volgend jaar ingaat.
Begrotingstekort
Donderdagavond lekten nieuwe ramingen van het CPB al uit. Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat is lager dan de 2,7 procent dit jaar, maar ietsje hoger dan de CPB-raming van half augustus. De andere belangrijke cijfers zijn ongewijzigd ten opzichte van de raming van vorige maand: de werkloosheid daalt volgend jaar van 650.000 naar 605.000 mensen en de economische groei wordt geraamd op 1,25 procent.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!