Nederlander eet zich rond aan eieren
11-01-2013
• leestijd 1 minuten
Nederlanders eten steeds meer eieren. Afgelopen jaar werden gemiddeld 4 eitjes per persoon meer genuttigd dan in 2011. Het totaal aantal eieren is hiermee gestegen naar 192 per persoon per jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Productschap Pluimvee & Eieren (PVE).
Soorten ei
Hiervan zijn zo’n 148 eieren als heel ei geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm zoals in ijs, brood, koek of gebak. ,,We hebben niet onderzocht wat de oorzaak is van de stijgende eierconsumptie, maar misschien komt het door onze reclamecampagne 'Ei love you'', zegt een woordvoerster.
Uit eerdere tellingen van het productschap blijkt dat er al langer een stijgende lijn zit in het aantal eieren dat per persoon wordt weggewerkt. In het jaar 1995 at de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld slechts 175 stuks. De grootste toename dateert echter van de laatste paar jaar.
Terugloop vleesconsumptie
De woordvoerster sluit daarom niet uit dat er sprake is van enige samenhang met de vleesconsumptie, die de laatste tijd juist iets terugloopt. In 2012 heeft de gemiddelde Nederlander 42,1 kilo gehaktballen, burgers, schnitzels en biefstukjes naar binnen gewerkt. Dat is 450 gram minder dan in 2011, zo blijkt uit cijfers van het Productschap Vee & Vlees (PVV) die ook op donderdag naar buiten zijn gekomen.