Nederlander at in zes jaar tijd nauwelijks minder zout en suiker
20-05-2021
•
leestijd 1 minuten
•
80 keer bekeken
•
Nederlanders eten nauwelijks minder suiker en zout dan zes jaar geleden, concludeert het RIVM. De Nederlandse overheid maakte in 2014 afspraken met de voedingsindustrie om de inname omlaag te krijgen.
Gemiddeld krijgen we dagelijks een snuifje zout (0,5 gram) en twee suikerklontjes (7,5 gram) minder binnen. Dat komt vooral doordat we minder zout via producten als brood, kaas en vlees binnenkrijgen. Hoe groot de vermindering in verzadigd vet is, is niet berekend.
Nog altijd te veel
Met 8,7 gram zout en 114 gram suiker krijgt een volwassen Nederlander dagelijks nog steeds teveel binnen, concludeert het RIVM. Volgens het Voedingscentrum is het al ongezond om meer dan 6 gram zout in te nemen. Voor suiker hanteren ze geen maximum.
Om tot gezondere producten te komen, moeten volgens het RIVM de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie verder aangescherpt worden.