Kassa

Nederland zeer teleurgesteld in IJsland

26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ice-save-logo2_03.jpg
Nederland is ,,zeer teleurgesteld'' over de afwijzing door IJsland van nieuwe voorstellen voor de terugbetaling van de spaartegoeden van de failliete bank Icesave.
Een woordvoerder van minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat donderdag gemeld. In Londen hebben onderhandelaars van Nederland en Groot-Brittannië opnieuw met IJsland overlegd, maar zonder resultaat. ,,Zelfs ons beste bod was niet goed genoeg'', aldus de woordvoerder.
In de laatste voorstellen van Nederland en Groot-Brittannië was sprake van lage variabele rentetarieven en een kwijtschelding van de schulden voor twee jaar. Dat zou IJsland uiteindelijk een voordeel opleveren van 450 miljoen euro.
Desondanks ziet IJsland het niet zitten. Het eiland vindt dat zijn economie te zwaar getroffen wordt door de betalingsregeling die voorschrijft dat er aan Nederland en Groot-Brittannië samen 3,8 miljard euro moet worden terugbetaald. Dat bedrag leenden de twee zodat IJsland gedupeerde spaarders van Icesave tegemoet kon komen.
Ook een groot deel van de IJslandse bevolking accepteert de terugbetaling niet. Ze vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder hun druk weigerde de IJslandse president vervolgens de terugbetalingsregeling te ondertekenen.
De woordvoerder van demissionair minister De Jager meldde donderdagavond dat Nederland vasthoudt aan de afspraak dat het geleende geld terug moet komen. Volgens hem is er in de geboden voorstellen steeds volop rekening gehouden met de moeilijke situatie waarin de IJslandse economie zich bevindt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!