Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse autoriteit vraagt weer meer van Facebook

29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
facebook_1 930X520
De Nederlandse autoriteiten hebben weer vaker gevraagd om informatie over Facebook-gebruikers. In de tweede helft van vorig jaar kreeg Facebook 158 verzoeken over 190 accounts. In bijna 80 procent van de gevallen stemde Facebook in en kregen politie en justitie de informatie.
Stijging zichtbaar
Facebook heeft de cijfers donderdag bekendgemaakt. Het is een stijging ten opzichte van eerdere periodes. In de eerste zes maanden van 2015 vroeg Nederland 113 keer om informatie over in totaal 111 accounts. Tussen juli en december 2014 diende Nederland 76 verzoeken in over 84 accounts.
Diefstal of ontvoering
Volgens Facebook willen overheden vaak een naam, een IP-adres of de inhoud van een account weten. In de meeste gevallen heeft dat verzoek te maken met diefstal of ontvoering.
Geen verzoeken China
Ook andere landen vroegen vaker om informatie. Wereldwijd is het aantal verzoeken met 13,5 procent gestegen. De Verenigde Staten vroegen ruim 19.000 keer om gegevens over meer dan 30.000 accounts. China diende geen enkel verzoek in, omdat Facebook daar al jaren geblokkeerd is.
Informatie blokkeren
Landen willen ook vaak dat Facebook informatie blokkeert, omdat iets in strijd met de wet zou zijn. Zo weigert Turkije alles wat beledigend zou kunnen zijn voor Atatürk, de vader des vaderlands. Duitsland blokkeert ontkenning van de Holocaust. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!