Kassa

Nederland trouwt massaal op 11-11-'11

04-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trouwen_goed_groot.jpg
Voor vele honderden Nederlandse koppels wordt vrijdag 11 november 2011 de dag van hun leven. In veel Nederlandse gemeenten vinden op deze bijzondere datum 11-11-'11 zeker twee of drie keer zo veel huwelijken plaats als op andere vrijdagen in november.
Gemeenten
Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs een aantal grote gemeenten. In het stadhuis van Rotterdam worden op een normale vrijdag in november tussen de 7 en 12 koppels in de echt verbonden. Op vrijdag de 11e gaat het om 25 stellen, zo liet een zegsman weten.
Cijfers
In Groningen hebben zich 9 stellen aangemeld om op 11-11-'11 in de echt te worden verbonden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat ,,beduidend meer dan op een normale vrijdag''. Ook in Enschede heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het vrijdag de 11e aanzienlijk drukker dan op een gemiddelde vrijdag in deze tijd van het jaar. In plaats van de gemiddeld 4 tot 6, staan er volgende week 19 koppels te dringen om het jawoord te geven. Dezelfde constatering doen woordvoerders van de gemeenten Utrecht, Nijmegen en Breda. In die laatste stad wordt zelfs een groot aantal huwelijken gesloten in het bijzijn van Prins Carnaval. Op 11 november luiden in het zuiden de prinsen en hun gevolg het begin van het nieuwe carnavalsseizoen in. Vijf van de 18 koppels die in Ut Kielegat (zoals Breda tijdens het carnaval wordt genoemd) gaan trouwen, maken van deze bijzondere mogelijkheid gebruik, meldt de gemeente vrijdag.
Toch stappen er minder koppels in het huwelijksbootje dan op andere 'magische' data, zoals 08-08-08 of 09-09-09. In de winter wordt traditioneel minder getrouwd dan in de zomer, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,De winter leent zich minder voor mooie jurken en foto's dan de zomer'', verklaart een zegsman.
ANP

Meer over:

trouwen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!