Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederland stemt tegen EU-wet 'kraamverlof'

22 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Baby voetjes voeten hielprik 930x520
Nederland heeft tegen Europese voorstellen voor partner- en ouderschapsverlof gestemd. De voorgestelde richtlijn wordt echter gesteund door de meeste EU-landen waardoor nu verder onderhandeld zal worden met het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Sociale zekerheid

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) benadrukte na afloop van de vergadering met zijn EU-collega’s in Luxemburg dat de bevoegdheid van de sociale zekerheid bij de lidstaten ligt. Volgens het EU-voorstel krijgt een werknemer na de bevalling van zijn of haar partner recht op ten minste tien dagen betaald verlof.

Van twee naar vijf dagen

In Nederland wordt volgend jaar het betaald partnerverlof van twee naar vijf dagen opgetrokken en krijgen werknemers vanaf 2020 in het eerste half jaar na de geboorte recht op vijf weken extra verlof tegen 70 procent van het loon.

Deels doorbetaald

Voor het ouderschapsverlof kunnen ouders maar ook mantelzorgers volgens de EU-richtlijn vier maanden opnemen. Minimaal anderhalve maand moet worden doorbetaald. Het Nederlandse recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt en is onbetaald. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!