Kassa

Nederland sneller afhankelijk van gasimport dan gedacht

30-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gasfornuis 930 520
Nederland wordt sneller afhankelijk van gasimport dan gedacht. Dat blijkt uit een rapport dat onderzoeksbureau TNO heeft gepubliceerd. Nederland kan al in 2021 netto-importeur worden van aardgas, terwijl eerdere voorspellingen uitgingen van 2030-2035.
Nederland netto-exporteur
Nederland is nog steeds een netto-exporteur van aardgas. Die export heeft in de afgelopen decennia bijna 300 miljard opgeleverd. Door de productiebeperkingen zijn de aardgasbaten flink afgenomen. Terwijl gasbaten in 2013 nog 5% van de rijksbegroting uitmaakte, is dat nu nog niet eens 1%.
Scenario's
TNO heeft vier scenario’s uitgewerkt op basis van de toekomstige productie in Groningen, het aanbod uit de kleine gasvelden en de te verwachten afname van de vraag naar aardgas. De afgelopen jaren is de productie in Groningen na aardbevingen gehalveerd van 53 miljard naar 22 miljard kubieke meter. Het Financieele Dagblad

Meer over:

gas, groningen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

harryromijn
harryromijn30 aug. 2017 - 13:44

Gezien andere calorische ( verbrandings) waarden betekent dus een ombouw van alle aardgas-gebruikende apparaten en wel per regio van wat op één leiding staat in één keer. Vraag het de ouderen eens, toen in de 60- en 70-er jaren alles om moest van stads- naar aardgas. Betekent ook, dat zolang doro een systeem Gronings aardgas gaat, die NIET gebruikt kan worden voor Noors/Russische / Arabisch enz aardgas. Net alsdat niet iedere oude auto zomaar op loodvrije benzine kon resp. nu op benzine met bijgemengde alcohol.Begint nu de WERKLEIJKE reden om van het (Groningse) aardas af te gaan te dagen ? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!