Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederland percentueel grootste pensioenvermogen ter wereld'

03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
930x520_pensioen
Nederland had vorig jaar een pensioenvermogen van 168 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is relatief het grootste pensioenvermogen van de wereld. Daarna volgen Australië (126 procent), Zwitserland (123 procent), de Verenigde Staten (121 procent) en het Verenigd Koninkrijk (108 procent), blijkt donderdag uit een publicatie van consultancybureau Willis Towers Watson. Voor het onderzoek is gekeken naar de 22 belangrijkste pensioenmarkten. Uit het onderzoek blijkt ook dat het Nederlandse pensioenvermogen in het afgelopen decennium het hardst is gegroeid. Het ging om een toename van een derde. In de 22 onderzochte landen groeide het totale institutionele pensioenkapitaal vorig jaar naar 36,4 biljoen dollar. Dit komt neer op een stijging van 4 procent.
Risicomanagement
Volgens Willis Tower Watson is risicomanagement nog steeds het belangrijkste aandachtspunt voor pensioenfondsen. Fondsen hebben last gehad van het ruime monetaire monetaire beleid van centrale banken. Bovendien zijn er neerwaartse risico's voor de economische groei van de wereldeconomie.
Alternatief beleggen
"Nederlandse pensioenfondsen reageren daarop met toenemende aandacht voor diversificatie in de beleggingsportefeuille en gebruik van afdekkingstechnieken." Uit het onderzoek blijkt ook dat pensioenfondsen bij hun beleggingsbeleid meer letten op internationale spreiding en alternatieve beleggingscategorieën.
Bron Willis Tower Watson/Nu.nl

Meer over:

beleggen, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!