Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederland op weg naar kopgroep eurozone'

08-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland_07.jpg
Nederland is qua economische prestaties op weg naar de kopgroep van de eurozone. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in reactie op positieve groeicijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
Belangrijke factoren
Volgens Dijsselbloem trekt de economie aan en zijn de rente en de euro laag. Dat zijn volgens de minister naast het kabinetsbeleid belangrijke factoren voor het economisch herstel.
Werkloosheid is nog hoog
Nederland doet het in vergelijking met andere eurolanden ook steeds beter, waar ons land in de crisis relatief zwaarder werd getroffen dan andere landen. ,,Maar ik ben nog niet tevreden. De werkloosheid is nog hoog, de huishoudens hebben schulden, de staat heeft een veel hogere schuld dan voor de crisis. We moeten de rommel van de crisis opruimen en daarvoor is echt groei nodig'', aldus Dijsselbloem.
Voorstellen
Volgens de berekeningen van DNB heeft het kabinet 5 miljard euro over om in te zetten als 'smeerolie' bij een belastingherziening. Het kabinet praat hier al sinds vorig jaar september over, maar voorstellen zijn er nog niet. Waar het eerst nog de bedoeling was dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de zomer met een hoofdlijnennotitie ('potloodschets') zou komen, is dat nu van de baan. ,,De fase van de potloodschets slaan we gewoon over. Met Prinsjesdag komen we met voorstellen'', aldus Dijsselbloem.
Lastenverlichting
Hij benadrukt dat de miljarden niet simpelweg worden teruggegeven aan de burger. Het moet een lastenverlichting zijn voor burgers en bedrijven, maar wel binnen het kader van een belastinghervorming die de lasten op arbeid moet verlagen. Dijsselbloem wil daarnaast de rijksbegroting verder op orde brengen en de staatsschuld verlagen. ANP

Meer over:

economie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!