Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederland op vijf na rijkste ter wereld'

28-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
500-euro_59.jpg
Nederland staat in de top twintig van rijkste landen ter wereld op de zesde plek. Dat bleek dinsdag uit het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Daarin worden het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd.
Twee plekken gestegen
Nederlanders hebben in doorsnee iets meer dan 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen. Bruto, dus inclusief schulden, komt dat bedrag op 126.700 euro en staan we wereldwijd op de vierde plaats. In beide gevallen is Nederland twee plekken gestegen ten opzichte van het jaar 2000.
Andere eurolanden omlaag
Andere landen in de eurozone gingen op de lijst flink omlaag. Zo daalden Duitsland en België vier plaatsen en kelderden Frankrijk en Italië er elf. Ze zakten vooral op het gebied van brutovermogen en bezittingen. Er zijn geen wijzigingen in de top twee: Zwitserland en de VS staan al sinds 2000 bovenaan de lijst van rijkste landen.
Korreltje zout
Overigens nuanceert Allianz-hoofdeconoom Michael Heise de lijst. ,,Dergelijke overzichten moeten wel met een korreltje zout worden genomen'', gaf hij aan. Wel is de boodschap volgens hem helder: de eurocrisis heeft de lijst flink door elkaar gegooid, vooral voor landen uit de eurozone.
China
Uit het rapport van Allianz komt ook naar voren dat wereldwijd de vermogende middenklasse, alle particulieren met een nettovermogen tussen 6100 en 36.700 euro, voor het eerst meer dan 1 miljard mensen telt. Dat komt vooral door China. Ongeveer twee derde van de wereldwijde vermogende middenklasse bevindt zich in Azië, en 85 procent van hen woont in China.
In Nederland namen de bruto financiële activa vorig jaar met 12,3 procent toe, vooral door een sterke stijging van het pensioenvermogen. De groei van de netto financiële activa bedroeg 21,6 procent. Tegelijk blijven ook de schulden in Nederland relatief hoog. ,,Wereldwijd gezien hebben in feite alleen Denemarken en Australië een hogere schuldquote dan Nederland'', aldus Allianz.
De afgelopen tien jaar is er nauwelijks iets veranderd in de welvaartsverdeling in Nederland, constateren de onderzoekers verder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!