Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederland nog altijd grootste bierexporteur EU

20 jul 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ipa bier 1127

Nederland is de grootste bierexporteur in de Europese Unie. Wereldwijd gaat alleen Mexico nog voor. Bier- en buurland België zit ons wel op de hielen. Dat is op te maken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2020 exporteerden Nederlandse brouwers voor meer dan 2 miljard euro aan bier. Het gaat hierbij om zowel alcoholhoudend als alcoholvrij bier. Het overgrote deel daarvan, goed voor zo'n 750 miljoen euro, wordt naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Volgens het CBS is Heineken de belangrijkste exporteur. Toch zijn er ook nog een aantal andere producenten die hun bier naar het buitenland vervoeren.

België nadert Nederland als grootste bierexporteur EU

Nederland is al sinds 2000 de grootste exporteur van bier in de Europese Unie. Toch komt België steeds dichterbij. Begin van deze eeuw bungelde het land nog onderaan het lijstje van bierexporteurs, maar nu nadert het ons. De export vervijfvoudigde in ons buurland in de afgelopen twintig jaar naar 1,8 miljard euro. Onze exportwaarde groeide maar 75 procent in diezelfde periode. Duitsland en Frankrijk volgen op plek drie en vier in de Europese Unie.

Nederland grootste exporteur alcoholvrij bier

Sinds 2019 is Nederland ook de grootste exporteur van alcoholvrij bier. Hiermee heeft het Duitsland van de nummer één plek verstoten. Vorig jaar exporteerden we voor 121 miljoen euro aan alcoholvrij bier, Duitsland voor 80 miljoen. Van ons alcoholvrije bier gaat 42 procent naar de VS, 8 procent naar het VK en 7 procent naar Canada. Duitsland voert 19 procent alcoholvrij bier uit naar de VS en 18 procent naar het VK.

Mexico blijft grootste bierexporteur

Wereldwijd blijft Mexico de grootste bierexporteur. Dat heeft vooral te maken met dat het land de Verenigde Staten als belangrijkste klant heeft. 71 procent van het bier dat de Amerikanen invoeren komt uit buurland Mexico. Verder komt 14 procent uit Nederland en 6 procent uit België. Toch is de Verenigde Staten voor Nederland de belangrijkste afnemer, aangezien 37 procent van de Nederlandse bierexport daar heengaat.
Frankriijk neemt 10 procent van het Nederlandse bier af en het Verenigd Koninkrijk 5 procent. De Belgen importeren nauwelijks Nederlands bier, maar voert wel veel bier naar ons land uit. Nederland vormt namelijk de op een na grootste klant van België.
Bron: CBS, NU.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar