Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederland niet klaar voor gevolgen gastekort

24 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Gasfornuis gas 930x520
Nederland is nog onvoldoende voorbereid op het gedwongen afschakelen van gasgebruikers als er bijvoorbeeld door een zware aardbeving voor langere tijd een gastekort ontstaat. Dat blijkt uit een vertrouwelijk crisisplan van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
EenVandaag kreeg dat plan in handen na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). De Tweede Kamer vraagt al bijna een jaar naar een afschakelplan, maar heeft het nooit gekregen. Minister Wiebes gaf eerder aan dat hij gedwongen gasafsluiting bij een calamiteit niet kan uitsluiten, maar in de praktijk zitten daar nog veel haken en ogen aan, zo blijkt uit het crisisplan.

Maatschappelijke gevolgen

Volgens het ‘Afschakelplan G-gas’ (Groningen-gas) zijn de maatschappelijke gevolgen groot als er een tekort ontstaat dat niet meer gecompenseerd kan worden met bijvoorbeeld import van buitenlands gas of winning uit andere velden.
In een reactie zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat Nederland wél goed voorbereid is op calamiteiten bij de gasvoorziening. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken gaat het stuk dat EenVandaag in handen heeft over de voorbereiding van een nieuw calamiteitenplan. Daarin worden punten genoemd waaraan in dat nieuwe calamiteitenplan aandacht besteed dient te worden. Volgens de woordvoerder is op dit moment het oude crisisplan van kracht en daaruit blijkt dat de overheid goed is voorbereid. "Nederland heeft een zeer veilig en robuust gasnetwerk."
GroenLinks is bezorgd door het bericht van EenVandaag. "We zijn er niet klaar voor, doorzettingsmacht ontbreekt. Actie is urgent", twittert Tweede Kamerlid Tom van der Lee.
Bron: EenVandaag/ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!