Kassa

Nederland loopt warm voor Valentijnsdag

11-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roos_01.jpg
Als de verkoop van bloemen maatgevend is, gaat Nederland maandag een warme Valentijnsdag tegemoet. Volgens Flora Holland zijn deze week 5 procent meer rozen verkocht dan vorig jaar en die stijging deed zich voor bij alle vijf vestigingen van de bloemenveilingen. Dat duidt erop dat ook de Nederlanders dit jaar meer rozen kopen dan een jaar eerder.
Voor de kwekers is een aardige bijkomstigheid dat de prijzen ongeveer gelijk zijn aan die van vorig jaar. Het weer speelt een belangrijke rol. Vorig jaar heerste rond deze tijd in Europa kou en sneeuw. Nu kan de bloemenwinkel letterlijk de bloemetjes buiten zetten en dat geeft de verkoop van bloemen een impuls.
Valentijnsdag is vooral voor de Fransen en de Engelsen de dag dat ze een geliefde verblijden met rozen. Rood is daarbij de favoriete kleur. Deze week verwisselden bij de veiling echter niet alleen meer dan 100 miljoen rozen van eigenaar, maar ook zo'n 100 miljoen tulpen en nog eens 100 miljoen andere bloemen. Nederlanders en Duitsers maken elkaar op Valentijnsdag ook blij met gemengde boeketten.
Volgens Detailhandel Nederland zijn niet alleen de klassieke rode rozen populair bij Valentijnsdag. Ook lingerie, hartvormige taarten en sieraden worden dan gekocht om warme gevoelens tot uitdrukking te brengen. Daarnaast wordt een handgeschreven kaart met een persoonlijke boodschap gewaardeerd. Marktonderzoeksbureau Q&A weet in de jaarlijkse rapportage over Valentijnsdag zelfs te melden dat het traditionele kaartje helemaal terug is van weggeweest. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!