Kassa

Nederland koploper 'groen inkopen' in West-Europa

02-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groen duurzaamheid blad boom 1127

Nederland is binnen West-Europa koploper op het gebied van 'groen inkopen'. Twintig grote bedrijven en twaalf overheidsorganisaties hebben samen in de afgelopen drie jaar voor 300 miljoen euro aan herbruikbare goederen ingekocht. Door landen als België, Frankrijk, Portugal en Finland wordt in Nederland aan Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), de organisatie achter het groene inkopen, advies gevraagd over het opzetten van een circulaire economie.

Bij GDCI, dat in 2013 is opgericht, zijn bedrijven als ABN AMRO, Alliander, Landal Greenparks en Rijkswaterstaat aangesloten en ook een aantal provincies en gemeenten. Elk van de deelnemers is verplicht minimaal twee projecten te starten waarbij alleen herbruikbare producten worden ingekocht.

Door het project is 81 procent van alle materialen uit het gesloopte hoofdkantoor van netbeheerder Alliander opnieuw gebruikt in het nieuwe pand. Verder heeft Wageningen een fietsbrug van geopolymeerbeton (een soort plastic) laten bouwen. Ook zijn er op andere plaatsen bamboe verkeersborden geplaatst en werd er geheel herbruikbare bedrijfskleding ingekocht.

Groen inkopen levert geld en arbeidsplaatsen op

Als groen inkopen de standaard zou worden in Nederland, zou daar volgens GDCI jaarlijks 7 miljard euro mee te verdienen zijn, terwijl het ruim 50.000 arbeidsplaatsen zou opleveren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!